2 min. čitanja

Tonči Stipanović u obranu olimpijskog srebra kreće s Hvara

Tonči Stipanović u obranu olimpijskog srebra kreće s Hvara
Foto: JK Mornar

HVAR – Jedan od najboljih svjetskih jedriličara u klasi ILCA 7 (Laser) Tonči Stipanović iskoristio je hvarski jedriličarski kamp za finalno brušenje forme uoči odlaska u Tokio na Olimpijske igre.

Jedan od najboljih svjetskih jedriličarskih trenera Jozo Jakelić na Hvaru je organizirao jaki jedriličarski kamp, posljednji uoči odlaska na olimpijsku regatu u Tokiju. Na treninzima koji su po imenima bili jednako jaki kao regate Svjetskog kupa našlo se 15 vrhunskih laseraša među kojima su bili Mornarevci Tonči Stipanović i Filip Jurišić, Cipranin Pavlos Kontides, Rus Sergej Komisarov, Estonac Karl-Martin Rammo, Crnogorac Milivoj Dukić, Španjolac Joel Rodriguez Perez.

Foto: JK Mornar

Hvarska flota ukupno je osvojila dvije olimpijske medalje te 42 svjetska i europska odličja. Stipanovića uz Hvar vežu lijepa sjećanja.

– Tu sam još kao dijete provodio ljetne i zimske pripreme kada se stvarala famozna generacija koja je svoj vrhunac doživjela u Riju. Zajedno s Fantelom i Marenićem trenirao sam ovdje prije dvadesetak godina uoči osvajanja medalja u klasi Optimist. Nadam se da će me energija s Hvara napuniti pozitivom i samopouzdanjem uoči puta za Tokio. S obzirom na mnoge poteškoće s putovanjima koje je izazvala pandemija ovaj jaki kamp je sjajan završetak mojih priprema za Japan – ispričao je Tonči Stipanović koji za Japan putuje 12. srpnja.

Njegov sparing partner Filip Jurišić vjeruje da će hvarska regata Stipanoviću donijeti sreću u Japanu.

Foto: JK Mornar

– Nadam se da će Hvar Tončiju donijeti sreću kao što je donio i Australcu Tomu Slingsbyju koji uoči Londona gdje je osvojio olimpijsko zlato, ovdje trenirao –  optimističan je Jurišić koji je početkom lipnja osvojio brončanu medalju na regati Svjetskog kupa u Medembliku.

Blagi optimist uoči Tokija je i inicijator ovog kampa Jozo Jakelić. Hrvatski trener u Londonu je osvojio srebro s Cipraninom Pavlosom Kontidesom, a potom je isti uspjeh ponovio u Riju s Tončijem Stipanovićem.

– Tokio će biti jedne specifične Igre zbog mnogo stvari. Odgoda, pandemija, striktna pravila ponašanja su stvari koje su sigurno utjecale na mnoge jedriličare. U nedostatku regata kampovi poput ovog na Hvaru poslužili su nam kao idealan test uoči odlaska u Japan. Tamo nas čeka put u nepoznato. Polje ispred Enoshime nitko nije uspio isprobati, a period prilagodbe od samo desetak dana vrlo je kratak. Ono u što sam siguran je da Tonči tamo odlazi maksimalno pripremljen, a sve ostalo vrlo je nezahvalno prognozirati – poručio je Jakelić.

Regata u Enoshimi započinje 25. srpnja, a jedrenje za medalje u klasi Laser na rasporedu je 1. kolovoza.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.