3 min. čitanja

Tko je novi vlasnik makarskog hotela Romana?

Tko je novi vlasnik makarskog hotela Romana?
Foto: Facebook/Romana Beach Resort

MAKARSKA – Ozbiljni turistički igrači stigli su u Makarsku, gdje planiraju obnoviti hotel Romana i podići mu kategorizaciju na 5 zvjezdica. Sve su to informacije koje je potvrdio makarski gradonačelnik Zoran Paunović, no građani upozoravaju da iza dioničkog društva koje je kupilo spomenuti makarski hotel, stoji ekipa koju se povezuje sa prilično sumnjivim igračima.

Novi vlasnik hotela Romana je dioničko društvo za hotelijerstvo i turizam “Aminess”, koje već posjeduje hotele u Orebiću, Novigradu, Korčuli i Njivicama. Makarski gradonačelnik Zoran Paunović pohvalio se portalu Makarska danas kako su u pitanju ozbiljni turistički igrači, usporedivši ih s Valamarom. Uvjerava Paunović da je njihov dolazak jako dobar za grad i da suradnja s “pravim turističkim igračima” kao što je društvo Aminess od Makarske može napraviti još poželjniju destinaciju za odmor.

Foto: Facebook/Romana Beach Resort

Na gradilištu hotela navodno se radi punom parom, a makarska gradska vlast povećala je čak i proračun za iduću godinu, uvjereni da će im investitor od komunalnih doprinosa uliti izdašnu financijsku injekciju u gradsku blagajnu.

No neki sumnjaju da u ovoj priči postoji i druga, vrlo tamna strana medalje koja seže čak do dimenzija građevinske mafije.

Moćan investitor povezan s aferama

Na Facebook stranici Dnevna doza makarskog nereda objavljeno je kako je među novim vlasnicima hotela Romana odvjetnik Oleg Uskoković, čije ime se svojedobno provlačilo kroz aferu Spice, ali i kroz aferu Pokora, kada je u Dubrovniku otkriven lanac tvrtki koje je tajno osnivala Dubrovačka biskupija u suradnji s tvrtkom Midia Grupa iz Švicarske – koja je gradila javnu garažu u vrijeme mandata gradonačelnice Dubravke Šuice, s ciljem zarade na mešetarenju zemljištem.

Oleg Uskoković je Dubrovčanin koji živi i radi u Varaždinu te je sin je poznatog dugogodišnjeg direktora i najvećeg dioničara Atlantske plovidbe, Želimira Uskokovića. Njegova tvrtka Oštrice d.o.o. nedavno je zaradila kaznenu prijavu od dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića zbog radova na stambeno-poslovnom kompleksu uz stadion Juga, zbog kojih se urušila ulica. Osim Uskokovića, kao vlasnici tvrtke Oštrice d.o.o. spominju se i braća Mario i Nino Slezak, sinovi mostarskog “kontroverznog poduzetnika”, Dina Slezaka.

Na stranici Dnevna doza makarskog nereda navodi se kako je izvođač radova na gradilištu gdje se urušila ulica, tvrtka Projekt Gruž d.o.o., koja je također u vlasništvu obitelji Slezak, a koja je Makaranima poznata po tome što je svoj aparthotel na gradskoj plaži uspjela ugurati između hotela Park i Meteor. Tom uspjehu najviše se, kažu, radovao tadašnji gradonačelnik, danas gradski vijećnik Marko Ožić Bebek, koji je na račun te rabote izgradio dvije vile u Velikom Brdu.

Malo građevinski investitor, malo savjetnik gradonačelnika

Osim što slovi kao “ozbiljan turistički investitor” i graditelj hotela, za Uskokovića se tvrdi da je i pravni savjetnik dubrovačkog gradonačelnika pa se tu postavlja niz pravnih i moralno-etičkih dilema – je li u redu da gradonačelnikov pravni savjetnik svojim gradilištem ugrožava sigurnost građana Dubrovnika koji plaćaju tog istog Frankovića? Nije li to sukob interesa? Ima li to posla za DORH i USKOK? Zašto inspekcija nije zatvorila opasno gradilište i kaznila investitora?

Što se tiče Makarske ni tu nije sve kristalno jasno. Ovaj nekad slikoviti gradić s rajskim uvalama danas je betonizirano ruglo s gotovo potpuno devastiranom obalom. Tako barem tvrde Makarani, koji strahuju da bi im se mogao ponoviti prošlogodišnji scenarij u režiji Mate Jujnovića, koji je građevinskim otpadom nasipao plažu na Cvitački i tako uništio obalni ekosustav. S razlogom se pitaju – hoće li ista sudbina zadesiti i plažu zapadno od hotela Romana?

Makarani su puni pitanja na koja im odgovore zasad ne daje niti gradonačelnik. Istina jest da je dosad u nekoliko navrata najavljivano otvaranje hotela Romana. Nažalost, bezuspješno. Kako će priča ovaj put završiti, tek ćemo vidjeti.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.