2 min. čitanja

Tko je i zašto ukinuo važan uređaj za mjerenje na Krčkom mostu?

Tko je i zašto ukinuo važan uređaj za mjerenje na Krčkom mostu?
Foto: Pixabay

KRK - Kad zapuše jaki vjetar, preko Krčkog mosta može samo posebno vozilo 'Bura'. Svaki prelazak na kopno zahtijeva pažljivo planiranje, a u tome veliku ulogu imaju i podaci o brzini i smjeru vjetra. No, ti podaci više nisu dostupni.

Na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) donedavno su redovno bili objavljivani podaci o brzini i smjeru vjetra u realnom vremenu za Krčki most, ali više ih nema. Građanima su ti podaci služili ne samo za planiranje putovanja nego i za brojne svakodnevne aktivnosti.

- Automatska postaja na Krčkom mostu investitorska je postaja u vlasništvu Hrvatskih autocesta i, nažalost, na našim stranicama više se ne nalaze podaci s te postaje - potvrdili su za Dnevnik.hr iz DHMZ-a.

Navode da su Hrvatske autoceste ukinule postaju i postavile drugi anemograf, koji je sada mjerodavan za regulaciju prometa na mostu. Trenutačno podaci s novog anemografa nisu dostupni.

Hrvatske autoceste dosad su koristile podatke o vremenu s meteostanice na Krčkom mostu temeljem ugovora s DHMZ-om.

- S obzirom na to da na lokaciji imamo i vlastitu meteostanicu, koja je tehnički kompatibilna s našim novim prometnim sustavom u Centru za nadzor i upravljanje prometom, nama potrebne podatke dobivamo trenutačno u realnom vremenu, a čime smo neovisni o servisiranju i ispravnosti stanice - navode iz HAC-a.

Krčani po društvenim mrežama negoduju i pitaju se hoće li po buri preko mosta moći samo 'Bura'. Naime, kad zapuše orkanska bura, na kopno s bodulije može samo specijalno vozilo koje spašava živote, odmilja nazvano upravo 'Bura'.

Bodulima nikako nije jasno gdje je zapelo između DHMZ-a i HAC-a, a pitaju se ljutiti i hoće li im, kako je zapuhalo, ukinuti i besplatan prolaz preko mosta, za koji su se teškom mukom izborili.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Vatrogasno vozilo ‘Bura’ spašava ljudske živote
Dva života spašena su 26. veljače kada su vatrogasci specijalnim vozilom ‘Bura’ prevezli pacijente s otoka Krka na kopno u vrijeme kada je promet mostom bio obustavljen zbog olujne bure. Vatrogasci DVD-a Njivice ovim specijalnim vozilom već su spašavali živote otočana u vrijeme ‘marčane bure’…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.