Tjera li Hrvatska ruske diplomate? Na sankcijskoj listi su 893 osobe i 65 pravnih osoba

Pet mjeseci nakon što je, kako je sam rekao, “otkrio jednu toplu poetsku dušu Sergeja” i na ruskom čitao poeziju ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman piše odluku o protjerivanju ruskih diplomata iz Hrvatske.

U skoro vrijeme, mi samo gledamo u kojem opsegu. To je znak solidarnosti i ali odgovor na najnovija zbivanja i brutalnu rusku agresiju gdje smo zapanjeni zločinima i strahotama koje je počinila ruska vojska.

– Osim protjerivanja, aktivno se radi i na zamrzavanju imovine osoba koje su pod sankcijama – otkrio je za RTL ministar Gordan Grlić Radman.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matošić također kaže:

– Na sankcijskoj listi su 893 osobe i 65 pravnih osoba. Očekujemo već sutra promjenu tog stanja s obzirom da će se u Bruxellesu donijeti novi paket mjera.

Rusi u Hrvatskoj, uz ostalo, ostaju bez luksuza u kojem su uživali, prvenstveno na obali, ali i novca na računima.

– Zamrzavaju se njihove kompanije, u smislu sprječavanja tih osoba koje su na sankcijskoj listi u smislu korištenja tih gospodarskih resursa kako bi izvlačili sredstva koja mogu biti dalje proslijeđena za agresiju prema Ukrajini. Imovina koju smo mogli procijeniti, a koja je zamrznuta je iznosila preko 20 milijuna kuna i preko 170 milijuna kuna – rekao je Matošić.

Inače ta je brojka puno veća, jer nisu pribrojane sve zaplijenjene jahte čija se povezanost s Rusima utvrđuje. Tek za njih tri se zna pravi vlasnik. Hrvatska o sankcijama ne odlučuje samostalno, već se te odluke donose u Bruxellesu.

– Svaki put dobivamo prijedloge novih izlistanja i to razmatramo na ovim sastancima što se tiče Hrvatske. Osobe se provjeravaju, dobivaju se informacije od svih tijela i vrše se provjere o samoj imovini osoba ili potencijalnih osoba – tvrdi državni tajnik Stjepan Čuraj.

Bogataši često pokušavaju i prikriti što sve imaju pa imovinu registriraju na dalekim otocima i na treća imena, izazovno je utvrditi što je rusko, a što ne.

Pomaže li SOA? Naravno, i ona je član radne skupine. Od nedavno pomažu i kolege iz DORH-a, ističe državni tajnik.

U Ruskom veleposlanstvu u Zagrebu pomno prate sve što se događa, a na upit o protjerivanju kažu da ga još ne žele komentirati dok od Vlade ne dobiju službenu informaciju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Jahta sankcioniranog oligarha Alishera i njegove supruge Irine Usmanove nalazi se u Murteru
Počela blokada ruske imovine u Hrvatskoj – Blokirane i tri luksuzne jahte