2 min. čitanja

Tijekom akcije čišćenja jame u Permanima izvađeno oko 22 kubika otpada

Tijekom akcije čišćenja jame u Permanima izvađeno oko 22 kubika otpada
Foto: Facebook

RIJEKA - U subotnjoj akciji čišćenja jame u Permanima izvađeno je oko 22 kubika otpada. Radi se o drugom najduljem objektu na području Kastavštine koja se sa svojih 402 metra duljine nalazi odmah iza poznate Šparožne jame.

U subotu 18. ožujka u organizaciji Speleološke udruge Estavela iz Kastva i Speleološkog odsjeka PDS Velebit iz Zagreba, a u sklopu Inicijative Čisto podzemlje, održana je akcija čišćenja zagađenog speleološkog objekta Jama na Puharevom u Permanima.

U akciji je sudjelovalo 36 volontera iz tri speleološke udruge, SU Estavela iz Kastva, SO PDS Velebit i SO HPD Željezničar iz Zagreba.

Izvađeno 22 kubika otpada

Tijekom akcije izvađeno je otprilike 22 kubika otpada. Uglavnom se radi o komunalnom otpadu, od čega značajan dio predstavlja smeće koje je vjerojatno odlagano nakon zabava, poput plastičnih čaša i boca. No, nakon ove akcije, jamu se i dalje ne može smatrati očišćenom.

Velika špilja u Permanima značajna je i zanimljiva iz više razloga. Radi se o drugom najduljem objektu na području Kastavštine, koja se sa svojim 402 m duljine nalazi odmah iza poznate Šparožne jame.

Nadalje, tijekom istraživanja 1990-ih u jami je pronađen primjerak špiljskog pauka što je dodatna motivacija za njezino čišćenje i zaštitu.

Krško podzemlje dom je za 40 posto hrvatskih endemskih životnijskih vrsta, a njihov je opstanak pod velikom prijetnjom zbog otpada u njihovim staništima.

U Hrvatskoj trenutno postoji gotovo 1000 jama i špilja koje su prijavljene u bazu onečišćenih speleoloških objekata inicijative Čisto podzemlje što znači da su služile ili aktivno služe kao ilegalna odlagališta otpada, od čega ih se 120 nalazi na području Primorsko-goranske županije.

U dosadašnjim akcijama speleolozi su očistili 114 objekata, od čega 12 na području ove županije, piše Novi List.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

900 zagađenih špilja i jama ugrožava jedinstvenu faunu i pitku vodu
Zastrašujući je podatak da u Hrvatskoj imamo 900 zagađenih špilja i jama koje ugrožavaju jedinstvenu podzemnu faunu i zalihe pitke vode. Srećom, postoje junaci koji ih čiste. Nevjerojatno je što je sve čovjek kadar baciti u prirodu. Često primjećujemo divlje deponije, no oku je ne…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.