2 min. čitanja

900 zagađenih špilja i jama ugrožava jedinstvenu faunu i pitku vodu

900 zagađenih špilja i jama ugrožava jedinstvenu faunu i pitku vodu
Foto: Speleološka udruga Estavela / Facebook

NOVI VINODOLSKI - Zastrašujući je podatak da u Hrvatskoj imamo 900 zagađenih špilja i jama koje ugrožavaju jedinstvenu podzemnu faunu i zalihe pitke vode. Srećom, postoje junaci koji ih čiste.

Nevjerojatno je što je sve čovjek kadar baciti u prirodu. Često primjećujemo divlje deponije, no oku je nevidljiv otpad u podzemlju.

Jedna od posljednjih ekoloških akcija čišćenja podzemlja održana je u Novom Vinodolskom. Speleološka udruga Estavela iz Kastva, koja je u 25 godina istraživala 450 speleoloških objekata, često sudjeluje u akcijama čišćenja.

Tako je u suradnji s Javnom ustanovom Priroda očistila Zagorsku peć (Novljansku peć) na istočnom ulazu u Novi Vinodolski. Zagorska peć nalazi se uz samu Jadransku magistralu, duga je 135 metara, a spušta se 45 metara u podzemlje.

Zagorska peć nije obična špilja već i stanište šest vrsta šišmiša te je zaštićena kao Natura 2000 lokalitet, piše Tunera.info.

Devetero članova Estavele i troje djelatnika JU Priroda uklonilo je iz nje pet do šest kubika otpada, uglavnom komunalnog i glomaznog. Najviše posla zadala je velika količina stakla i staklenih boca koje je nepoznati počinitelj odlagao u špilji sigurno nekoliko desetljeća.

Na području Primorsko-goranske županije volonterska speleološka inicijativa Čisto podzemlje evidentirala je 108 špilja i jama zagađenih otpadom. Inicijativa od 2015. organizira i financira akcije čišćenja speleoloških objekata i predavanja za javnost posvećena važnosti očuvanja krša.

Zagađene špilje uglavnom se nalaze na području Kastva, Matulja, Klane, Opatije i Gorskog kotara, no na popisu se našlo i šest špilja na području Novog Vinodolskog, Povila, Dramlja, Grižana i Škrljeva. U međuvremenu su dvije očišćene. Uz Zagorsku peć, otpada više nema u špilji Babina jama iznad Grižana.

U 20 metara dubokoj jami Vrtare velike u Dramlju, točnije Manestrima, evidentirano je nekoliko kubika komunalnog i krupnijeg otpada (konzerve, lonci, motor Tomos…).

Speleolozi su evidentirali zagađenu jamu u Povilama. Nalazi se unutar gusto naseljenog područja pa ne čudi da u njoj ima puno komunalnog otpada. Duljina i dubina jame nisu evidentirani.

Na području Škrljeva nalaze se dvije onečišćene jame, uz makadam koji vodi prema Kamenjaku. Špilja konjskih glava duboka je deset metara. Otvor je manjih dimenzija pa u nju nisu stali cijeli konji. Ubačene su samo konjske glave u crnim vrećama za otpad.

U susjedstvu je jama na Škrilama dubine 80 metara. Na dnu ulazne vertikale s većim otvorom nalaze se bačeni životinjski otpatci, kosti i plastični otpad. Po starijim kostima može se zaključiti da netko jamu već dulje vrijeme koristi kao divlje odlagalište.

PROČITAJTE JOŠ:

Speleolozi očistili creske špilje i jame od otpada – Pogledajte što su našli | | Morski HR
U sklopu inicijative Čisto podzemlje četiri speleološke udruge su uz pomoć volontera tijekom subote očistili creske špilje iz kojih su izvukli 6 kubika nagomilanog otpada. U akciji je
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.