2 min. čitanja

TIJAT SE VRAĆA KUĆI! Šibenčani mu pripremaju doček

TIJAT SE VRAĆA KUĆI! Šibenčani mu pripremaju doček
Foto: Saša Jurat

ŠIBENIK - Kao što je Morski HR već pisao, legendarni brod Tijat Jadrolinija sutra predaje u vlasništvo Županije Šibensko Kninske. “Dragi Tijatovci, kao što znate Tijat se vraća. Tijat u srijedu, 04. listopada 2023. godine diže konope u Cresu i putuje za Šibenik”, izvijestio je Saša Jurat, pomorski časnik iz šibenske Lučke kaptanije i moderator Facebook grupe “Tijat u srcu”, čiji su se članovi zalagali za očuvanje ovog legendarnog broda.

- Tijat će privremeno biti i raspremi ali s lukom upisa Šibenik a takav je i plan da uplovi sa zastavom grada Šibenika u Šibenik. Treba osigurati novac za njegovu obnovu za što već ima planova pogotovo iz fondova EU. Zasad je rano govoriti kojom dinamikom će ići obnova broda ali će svakako ići - kazao je za Morski HR Saša Jurat.

Foto: Morski HR

Simboličan naziv "Peta tvrđava Šibenika"

- Treba osigurati posadu a stalan vez je već osiguran od strane Županijske Lučke Uprave Šibensko . Za sada su se svi odazvali za spas broda i to je urodilo dosadašnjim rezulatom. Tijat će biti u vlasništvu Županije Šibensko-kninske i dobit će simboličan naziv "Peta tvrđava", a služit će kao brod muzej, ploviti do šibenskih otoka, prevozeći turiste i goste, a nije isključeno da nekad uskoči u liniju - pojašnjava nam Jurat.

- Puno toga je u planu, a zasad ćemo slaviti njegov povratak a pravo slavlje će biti kada obnovljeni  sa svojom posadom krene na prvu plovidbu.

Dakle posada za njegovo putovanje kući već je ukrcana na brod, a Tijat u srijedu u 05:00 kreće za Šibenik, gdje će ga Šibenčani svečano dočekati oko 18:00 sati, a njegov vez ga čeka ispred autobusnog kolodvora.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

ŠIBENČANI SPASILI TIJATA! Od Jadrolinije ga preuzima županija: “Ovo je drugi brod nakon Galeba koji će se spasiti, ali s jednom bitnom razlikom...”
ŠIBENIK - Za nekoliko dana, točnije 4. listopada 2023. godine legendarni brod Tijat Jadrolinija predaje u vlasništvo Županije Šibensko Kninske, doznajemo od zaslužnih Šibenčana koji već devet godina rade na ovoj inicijativi. - U tijeku su pravne formalnosti oko preuzimanja broda oko čega je najviše…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.