2 min. čitanja

TIAMA Moćna jedrilica nakon plovidbe Arktikom i Anatarktikom stigla do Korčule

TIAMA Moćna jedrilica nakon plovidbe Arktikom i Anatarktikom stigla do Korčule
Foto: tiamaexpeditions / Screenshot / Julije Urban

KORČULA – Nakon niza ekspedicija po cijelom svijetu uključujući Arktik i Antarktik, posada novozelandske jedrilice Tiama, odlučila je malo mira uz sunce i bonacu, pronaći uz pogled na Korčulu.

Ovaj zanimljivi brod je u vlasništvu Henka Haazena koji ga je naručio za krstarenje i rad u bilo kojim uvjetima plovidbe i regije diljem svijeta. Osobno je nadzirao svaku fazu izgradnje jedrilice, jer je tražio da se izgradi kvalitetan brod prema najvišim i najzahtjevnijim specifikacijama.

Foto: Julije Urban

Tiama je registrirano novozelandsko komercijalno čarter plovilo, no plovi po svim uvjetima i to doslovno od Arktika do Antarktika

Haazen je iz Nizozemske, a posljednjih 16 godina živi na Novom Zelandu. Zajedno s njegovom partnericm Bunnyj i njihovom kćeri Ruby, upravljaju Tiamom kao čarter brodom.

Henk ima gotovo 20 godina iskustva u jedrenju u različitim dijelovima svijeta od Antarktika do Sjevernog mora, različitim brodovima od 100-godišnjih tradicionalno uređenih baltičkih trgovačkih brodova, do namjenski izgrađenih brodova za ledene ekspedicije.

Foto: Julije Urban

Odatle se Henk pridružio Greenpeaceu kao inženjer prvog Rainbow Warriora. U šest mjeseci rada, brod se pretvorio iz motornog u jedrenjak i bio je spreman započeti putovanje preko Tihog oceana do Marshallovih otoka, Kiribatija, Vanuatua i Novog Zelanda. Pet je godina radio kao upravitelj logistike i opskrbe baznog kampa Greenpeacea uspostavljenog na Antarktici. U tom je razdoblje četiri puta plovio na Antarktiku.

Od 1991. do 1998., kada nije bio na moru, Henk je sam izgradio TIAMU, kako bi spojio svoje praktične i logističke vještine s ljubavlju prema pustolovinama i posjećivanju udaljenih mjesta, istovremeno provodeći vrijedne projekte za dobrobit panete.

Tiamu je dizajnirao poznati novozelandski pomorski arhitekt Alan Mummery prema Henkovim zahtjevima 1991. godine.

Tijekom južnoameričkog motociklističkog putovanja Henk je upoznao Bunny, koja 1984. godine također postaje dio posade Rainbow Warriora.

Od 1998. Henk i Bunny zajedno sa svojom kćeri Ruby plove i iznajmljuju Tiamu do novozelandskih pučinskih otoka, velikog Južnog oceana, Rta Horn, Antarktike, čileanskih kanala i Australije.

Foto: Julije Urban

DIMENZIJE: Dužina 15,15 m, širina 4,55 m, istisnina 28 tona, površina jedara 142 m2

Konstrukcija: Zavareni laki čelik na Lloyds-ove konstrukcije.

Tiama ima i svoju internetsku sranicu, a o njihovim pustolovima, više možete saznati OVDJE.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.