3 min. čitanja

THINK GREEN JARUN 2020. Velika količina smeća i na dnu zagrebačkog jezera

THINK GREEN JARUN 2020. Velika količina smeća i na dnu zagrebačkog jezera
Foto: Ivana Nobilo

ZAGREB – U hladnu, ali sunčanu nedjelju, 22. studenog 2020. održan je 21. Think Green, tradicionalna eko akcija Ronilačkog kluba Roniti se mora. Ovaj put čistilo se jezero Jarun, a lokacija čišćenja dna jezera bila je kod početka veslačke staze te kod mosta Univerzijade. Uz RK Roniti se mora, partneri projekta bili su National Geographic Hrvatske, Grad Zagreb te Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj.

Na svečanom otvorenju su sudjelovali i Hrvoje Prćić, glavni urednik National Geographic Hrvatska te Andrew Dalgleish, Veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj.

Foto: Ivana Nobilo

Prćić se u svom obraćanju osvrnuo na važnost borbe protiv globalnog zatopljenja i onečišćenja. Zahvalio se Ronilačkom klubu Roniti se mora na organizaciji cijelog niza eko akcija čišćenja voda i površina oko njih u zadnjih 11 godina te istaknuo i ponos što je i National Geographic dio ove hvale vrijedne inicijative. Naglasio je i važnost ovakvih akcija na prosvjetljivanje mladih i podizanje ekološke svijesti te je izrazio želju i nadu da će se naći što manje otpada, kao rezultat dosadašnjih akcija čišćenja te podizanja svjesnosti o važnosti očuvanja okoliša.

– Najsretniji bih bio da se nađe nula komada otpada – zaključio je Prćić.

Foto: Ivana Nobilo

Dalgleish se zahvalio RK Roniti se mora na organizaciji te je naglasio kako je i britanskoj vladi ekologija prvi prioritet nakon borbe protiv trenutačne pandemije Covid-19. Složio se i da je upravo Think Green način na koji se treba ponašati jer simbolizira ekološko razmišljanje kroz suzdržavanje od odlaganja otpada, a poglavito plastike u vodene površine. Naglasio je da je posao gotov tek kada ovakve akcije više ne budu potrebne.

Foto: Ivana Nobilo

Zbog trenutno važećih epidemioloških mjera broj sudionika je bio ograničen pa je brojem nevelika, ali zato vrijedna i hrabra ekipa prkoseći hladnoći zaronila i izvukla iz Jaruna veću količinu otpada, ponajviše staklene i plastične ambalaže, a našlo se tu i automobilskih guma, starih zvučnika, gumenih tepiha i sl. Veseli činjenica da s godinama otpada ipak ima manje i da ponavljanje ovakvih i sličnih akcija ipak ima edukativni efekt na građanstvo te potiče odgovornije ponašanje i svjesnost da je prevencija primarna mjera u očuvanju okoliša, a tek nakon toga sanacija.

Foto: Ivana Nobilo
Foto: Ivana Nobilo

Dženan Lojo / RSM

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.