2 min. čitanja

Tehnomontov novi ribarski brod može skladištiti 50 tona ribe

Tehnomontov novi ribarski brod može skladištiti 50 tona ribe
Foto: Tehnomont / Ilustracija

PULA - U Brodogradilištu Tehnomont gradi se brod za škotskog naručitelja za ribarenje oko otočja Shetland na maksimalnoj dubini od 400 metara. U brodu se može skladištiti do 50 tona ribe, a za lov će biti zadužena posada od 12 ljudi.

Ulazak Hrvatske u eurozonu posebno će dobre učinke imati na naše izvoznike. Potvrđuju to i u pulskom brodogradilištu Tehnomont iza kojeg je uspješna poslovna 2022. godina, a u tekućoj se nadaju isporučiti čak šest novih brodova.

U Brodogradilištu Tehnomont u Puli gradi se brod za škotskog naručitelja, a ribarit će oko otočja Shetland na maksimalnoj dubini od 400 metara. Direktor proizvodnje Mladen Rabota ekipu HRT-a proveo je kroz brod u kojem se može skladištiti do 50 tona ribe. Za lov će biti zadužena posada od 12 ljudi.

Brod će imati tri kabine za putnike, 2 četverokrevetne, 1 dvokrevetna, kapetanova kabina te salon. Cijena broda je 5,5 milijuna eura.

Brodograditelj Tomislav Smoljan kaže da je posao fizički zahtjevan, ali i da treba imati znanja, a brodomonter Karlo Živolić ističe da je u brodogradnji od 18-e godine i da nije požalio. U brodogradilištu radi još 130 ljudi, a poslovanje je stabilno unatoč pandemiji, ratu i inflaciji koji su poremetili cijene.

Uprava pozdravlja ulazak u eurozonu.

- Mi smo izvoznici, tu neće biti problema s tečajnim razlikama, to nas veseli, a ono drugo - plivamo kako god znamo i umijemo, cijene se nisu stabilizirale, teško je bilo što unaprijed ukalkulirati, puno toga je iz uvoza, cijene rastu - navodi Gordana Deranja, predsjednica Uprave Tehnomonta.

Unatoč tomu, Tehnomont se ove godine nada stranim naručiteljima predati šest brodova - ribarskih, patrolnih i vatrogasnih. Iako se velika i mala brodogradnja ne mogu uspoređivati, veseli činjenica da je industrija u Puli još živa, piše HRT.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Brodosplit započeo gradnju autonomnog besposadnog broda
U Brodograđevnoj industriji Split na stroju za rezanje limova započela je obrada aluminija za Novogradnju 493. Riječ je o izgradnji autonomnog besposadnog broda kojem je osnovna namjena gašenje požara i sprječavanje onečišćenja plutajućim branama, odnosno protupožarno djelovanje kod pomorskih nesreć…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.