3 min. čitanja

Tamno nebo Lastovo

Tamno nebo Lastovo
Foto: Yuya Matsuo / Arhiva TZ Lastovo

LASTOVO – Turistička zajednica Općine Lastovo, Društveni centar Lastovo, Park prirode Lastovsko otočje i Kamp Zaglav priređuju dvodnevni astro-program za ljubitelje tamnog neba nad otokom u srijedu 20. i četvrtak 21. srpnja na raznim lokacijama na Lastovu.

Prošle godine oživljen projekt „Lastovo – otok zvijezda“ u ovoj je dodatno obogatio program što je pod zvijezde dovelo nove oduševljene goste. Nekoliko puta tjedno Turistička zajednica Općine Lastovo organizira promatranja teleskopom, praćena kraćim izlaganjima i upoznavanjem s objektima koje vidimo na nebu, ali i s opasnostima od svjetlosnog zagađenja – dovoljno se javiti u ured i dogovoriti termin. Uz vođenja se priređuju radionice astronomije i astrofotografije za djecu i odrasle, te predavanja namijenjena općoj publici, a interes za sve aspekte proučavanja svemira zaista je velik.

Foto: TZ Lastovo

Ovaj tjedan na Lastovo ponovno dolazi astronom i jedan od najvećih popularizatora znanosti u nas, autor i voditelj emisije Andromeda te omiljeni voditelj zagrebačkog planetarija, Korčulanin Ante Radonić. U srijedu i četvrtak će od 20 sati u Društvenom centru Lastovo održati dva aktualna predavanja – „Sateliti i praćenje klimatskih promjena“ te „Istraživanje Sunčeva sustava za bolje razumijevanje klimatskih promjena“. Sateliti imaju danas raznovrsne uloge, važni su nam za praćenje promjena u Zemljinoj atmosferi, na tlu, na moru i na oceanima. Kako se sateliti lansiraju? Kako lete oko Zemlje? Kakva je sve njihova primjena u našem svakodnevnom životu? Na sva ćemo ta pitanja odgovore čuti u srijedu, da bismo u četvrtak izašli iz orbite i proučili relaciju između istraživanja drugih nebeskih tijela i boljeg shvaćanja povijesti i razvoj planeta Zemlje kako bismo pouzdanije predvidjeli promjene koje se mogu događati u budućnosti.

Astrofizičarka Sella Vješnica na Lastovo prvi put dolazi u ulozi moderatorice radionice astronomije „Šarenilo svemira“, namijenjene osnovnoškolcima, u četvrtak od 10 h u čarobnom Kampu Zaglav. Učit će se o različitim tipovima zvijezda i načinu na koji temperature na njihovoj površini određuju kakve će one boje biti. Kako se u nekim zviježđima nalazi velik broj zvijezda različitih boja i prividnog sjaja, ona su idealna za ovu aktivnost gdje će učenici, nakon što se upoznaju s različitim tipovima zvijezda i s čimbenicima što određuju te tipove, dobiti priliku da na zabavan način modeliraju zvijezde pojedinih zviježđa na našem nebu, prema informacijama o njihovoj temperaturi i prividnom sjaju. Naš svemir je jako šareno mjesto, što smo se prije desetak dana ponovno uvjerili primivši napokon fotografije James Webb teleskopa.
Djeca, a i drugi gosti, moći će kroz teleskop pogledati i ovih dana vrlo aktivno Sunce.

Posebne poslastice bit će Radonićevo vođenje na otvorenom u srijedu od 22 h ispred Kneževa dvora – jer se, zahvaljujući prilagođenoj ekološkoj javnoj rasvjeti, čak iz samog mjesta Lastovo može promatrati zvjezdano nebo – a u četvrtak smo u isto vrijeme na već uobičajenoj lokaciji, helidromu Hum, uz vođenje Stelle Vješnice i priču o razvoju našeg znanja o svemiru. Za sva pitanja i asistenciju pri korištenju teleskopa tu su i lastovske voditeljice Diana Magdić iz Turističke zajednice i Alexandra Carol Horvat iz Parka prirode Lastovsko otočje, a spektakularno čisto otočko nebo pružit će odgovore na sve što mi ne uspijemo reći.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.