3 min. čitanja

Talijanski mediji: “Imamo pravo ribariti kod Palagruže”, Baranović: “Čisti talijanski imperijalizam!”

Talijanski mediji: “Imamo pravo ribariti kod Palagruže”, Baranović: “Čisti talijanski imperijalizam!”
Foto: Morski HR / Screenshot

Nevjerojatna je količina bahatosti susjednih Talijana koji kao uhodani banditi već redovito upadaju unutar hrvatskih teritorijalnih voda, love našu ribu i kako se čini, drže to opravdanim, a hrvatske vlasti se još nisu udostojile očitovati o ovim, u posljednje vrijeme doista čestim incidentim situacijama. Najnoviji slučaj pravomoćno optužene četveročlane bande iz talijanske luke Molfetta, na čelu s prvookrivljenim kapetanom broda Morfeo, Domenicom Facchini na Prekršajnom sudu u Splitu, komentirali su i neki talijanski mediji. Nisu samo prenijeli informaciju, već ozbiljno dovode u pitanje suverenitet Republike Hrvatske, držeći da Hrvatska “zlostavlja talijanske ribare” koji, kako tvrde, “imaju pravo ribariti oko Palagruže” i to sve prema nepostojećem sporazumu s bivšom Jugoslavijom. Slučaj je komentirao i Petar Baranović, poručivši da se radi o čistom talijanskom imperializmu, zasnovanom ni na čemu.

Talijanski listovi Saredegnareporter i  Varepress prenose apel Giovanni D’Agata, predsjednik organizacije “Sportello dei Diritti”  koji smatra da je Palagruža sastavni dio talijanskog arhipelaga Tremiti i da ga je Italija ustupili bivšoj Jugoslaviji. Tvrde da je istim ugovorom Talijanima je bilo dopušteno da još uvijek mogu loviti ribu u vrlo bogatim vodama Palagruže.

“Do danas, iako je Hrvatska preuzela tu konvenciju, Konvencija nije izmijenjena, a ipak su talijanski ribarski brodovi s područja Palagruže konfiscirani, a ribari uhićeni. Talijani tako postaju plijenom hrvatskih institucija koje ne poštuju konvenciju, unatoč ugovorima i institucionalnim odnosima između dviju država. Stoga Giovanni D’Agata, predsjednik organizacije ‘Sportello dei Diritti’ postavlja otvoreni upit talijanskoj Vladi koje inicijative nadležna tijela namjeravaju poduzeti kako bi Hrvatska poštivala međunarodne sporazume po tom pitanju, a posebno omogućila talijanskim brodovima da djeluju u sigurnosti i zaštiti prava talijanskih državljana. Naši ribari moraju biti zaštićeni.”, drži ovaj neupićeni talijanski političar.

Gluposti zasnovane na nečemu što je nekad bilo na snazi

O ovom slučaju oglasio se i naš kolumnist Petar Baranović koji podsjeća da je doista od Drugog svjetskog rata do 80-tih godina prošlog stoljeća, Jugoslavija u 6 navrata sklapala, za 6 različitih lokacija, sklapala ograničene bilateralne sporazume koji su određene prostore ribolovnog mora bivše Jugoslavije (koji su danas teritorij Hrvatske) stavljali na raspolaganje talijanskoj ribarskoj floti u ograničenom opsegu. Ali, pojašnjava i okolnosti bez kojih se ne mogu tumačiti ti sporazumi.

– To nije bilo besplatno, a rađeno je zbog toga što Hrvatska u Jugoslaviji nije imala flotu otvorenog mora za kočarski ribolov. U to vrijeme većina ozbiljnih brodova je bila za izvoz plave ribe koja se dominantno izlovljavala za potrebe prerada. U bišoj Jugoslaviji bilo je čak 37 pogona za preradu ribe!

Dakle čak i tad ti sporazumi nisu vrijedili za sve talijanske ribarske brodove, nego određeno broj brodova i to je bilo mandatnog karaktera. To je vrijedilo samo za određene kvadrante, a ne za kompletno ribolovno more. Prvi je potpisan 1958. i trajao je do travnja 1960., potpisao ga je sa jugoslavenske strane Koča Popović  – pojašnjava Baranović.

Talijanima zabranjen ribolov od 1980-ih

– Ne od kad je Hrvatske, nego već u doba Jugoslavije, 1980-ih godina istekao je i posljednji takav ugovor. Na inicijativu talijanske strane da se produži takva vrsta aranžmana, bivša Jugoslavija je odbila produžiti novi ugovorni odnos iz jednostavnog razloga što se tada već počela stvarati privatna flota kočara koji su u to vrijeme organizirani u udruženje profesionalnih ribara na moru kojem je bilo sjedište u Šibeniku.

Garnitura koja je u tom udruženju bila aktivna 80-ih godina, a gdje je bilo ribara iz našeg kraja (od Podgore do Zadra), izvršila je ono što danas nazivamo lobiranje i pritisak. I uspjeli su da se to iznajmljivanje mora prekine, odnosno da se ne sklapaju više takvi mandatni ugovori – kaže Baranović.

Talijanski imperijalizam: “Palagružu nam nikad nisu oprostili”

– Komentar talijanskih novinara mogu tumačiti dijelom nestručnošću ali sam ipak sklon procijeniti da iza naoko površnog pisanja talijanskih novinara isplivava vječni talijanski imperijalizam. Palagružu nam nikad nisu oprostili, a iskreno, možemo je zahvaliti političkoj mudrosti onoga kojeg mnogi danas pljuju – kaže Baranović i podsjeća da je Josip Broz Tito 1945. dao nalog da se iskrca vojska na Palagružu, čime je obranio pravo komiških ribara koji su na Palagruži od pamtivijeka.

“Kazna Talijanima je premala”

– Gledajući realno protuvrijednost odmjerenih kazni u eurima, neuporedivo blaže kažnjavamo talijanske krivolovce, nego smo to radili prije 10-15 godina. I u doba bivše Jugoslavije, ali i u prvim godinama nove hrvatske države te su kazne bile primjereno oštre, a uključivale su čak i oduzimanje plovila ukoliko bi se prekršaj ponovio – zaključio je Baranović

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Talijanskim ribokradicama 69.370 kn kazne i dva dana zatvora – Evo i tko su oni
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.