Talijanski mediji: "Grčka tvrtka kupila Jadrolinijin trajekt Dubrovnik i mijenja mu ime u Prince"

Grčka brodarska tvrtka A-Ships Management posljednjih je tjedana objavila da je kupila novi rabljeni trajekt za veze između Brindisija, Igoumenitse i Krfa. Da je riječ o trajektu Dubrovnik, koji je od 1996. do 2023. pripadao hrvatskom brodaru Jadrolinija, doznaje talijanski portal Pianetavi.

Tvrtka je kupila treći brod, nakon što su unajmili prethodna dva s kojima plove.

Dubrovnik se trenutno nalazi u riječkom brodogradilištu Viktor Lenac radi renoviranja, uskoro će promijeniti ime u Prince, u spomen na dosadašnji brod koja je prošle godine završila turskom rezalištu i bit će treći brod u floti Arkoumanis koji nosi to ime, piše talijanski portal.

“Jadrolinija je provela javni natječaj za prodaju broda Dubrovnik. Trenutno je u fazi definiranje kupoprodajnog ugovora za kojeg se nadamo da će biti uspješno usuglašen s potencijalnim kupcem,” odgovorili su iz Jadrolinije na prethodne upite o prodaji ovog broda, no s obzirom na informacije koje su počele izlaziti u talijanskim i grčkim medijima, zamolili smo ih još jednom za potvrdu. Odgovor ćemo objaviti, čim ga dobijemo.

Podsjetimo, Dubrovnik je izgrađen 1979. godine u brodogradilištu Verolme Cork Dockyards u irskom Corku, za tvrtku iz Dublina British & Irish Steam Packet Co. Ltd. Prvu plovidbu imao je pod zastavom Irske i imenom Connacht.

1988. godine kupuje ga francuska kompanija S.A. de economie Mixte d'equipment Navale, te mijenja ime u Duschesse Anne.

Jadrolinija ga preuzima 1996. godine, kad dobiva ime Dubrovnik

Dužina: 122 m
Širina: 18,8 m
Gaz: 4,8 m
Max. brzina: 20 čvorova
Kapacitet putnika: 1300
Kapacitet kabinskih putnika: 457
Kapacitet osobnih vozila: 300

Brod "Dubrovnik" ima 148 kabina sa ukupno 457 kreveta i 384 avio sjedala. Brod nudi razne sadržaje kao što su restoran sa 135 sjedećih mjesta, samoposlužni restoran sa 224 sjedećih mjesta , caffe bar, kapelicu te kutak za djecu.

D.G.

Jadrolinija prodaje “Dubrovnik” - Ide li u Grčku?
Grčki izvori prenose informaciju da Jadrolinijin brod Dubrovnik stiže u tamošnju flotu, kako bi mogao prometovati na jugu Jadrana i to na liniji Crna Gora - Italija, odnosno Bar - Bari. Inače, hrvatski nacionalni brodar objavio je natječaj za prodaju Dubrovnika još 15. listopada 2022. godine, a pro…
Grčka kompanija bez komentara na upit o kupnji “Dubrovnika”
Proteklih nekoliko tjedana dosta se intenzivirala priča o daljnjoj sudbini Jadrolinijinog trajekta “Dubrovnik”, koji je u Viktor Lencu. Portal Brodovi u Rijeci javlja da je brod u Viktor Lenac stigao kako bi mu se pregledao trup nakon čega će se odlučiti o njegovoj daljnjoj sudbini. Naime, potencij…