2 min. čitanja

Talijanska vlada kreće u sudsku bitku za LNG terminal

Talijanska vlada kreće u sudsku bitku za LNG terminal
Foto: Pixabay/Ilustracija

Talijanska vlada borit će se protiv pokušaja grada Piombina da sudskom odlukom blokira postavljanje novog plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG), rekao je u petak ministar energetike i okoliša.

- Nema sumnje da nam treba tih 4,5 milijardi kubičnih metara koji bi dolazili iz Piombina - rekao je Gilberto Pichetto Fratin na marginama skupa u Rimu.

Piombino pak od upravnog suda traži obustavu postavljanja terminala za ukapljeni plin, koji bi trebao odigrati ključnu ulogu u nastojanjima vlade da Rusiju zamijeni drugim izvorima nabave.

Žalba upravnom sudu uključuje “preventivni zahtjev” za obustavom radova na postavljanju plutajućeg terminala, navela je općina Piombino u priopćenju objavljenom u četvrtak. Talijanski operater plinske mreže Snam već je krenuo s pripremnim radovima u Piombinu, ali još nije počeo graditi plinovod koji će plutajući terminal povezati s plinskom mrežom.

Gradonačelnik Piombina Francesco Ferrari predvodio je lokalne prosvjede protiv projekta, upozoravajući na rizik za sigurnost, okoliš i za lokalna poduzeća, uključujući i uzgoj ribe.

- Svjesni smo energetske krize i svjesni smo da su nove mjere opskrbe plinom u nacionalnom interesu, ali ne možemo zanemariti sigurnosna jamstva za zajednicu u Piombinu - rekao je u izjavi gradonačelnik Ferrari, član stranke Braćo Italije premijerke Giorgie Meloni.

- Terminal bi trebao krenuti s radom krajem ožujka i omogućiti Italiji da nadoknadi smanjenu opskrbu ruskim plinom, rekao je izvršni direktor energetske grupe Eni Claudio Descalzi, dodavši da je pravovremeni završetak projekta ključan za punjenje skladišta plinom do iduće zime.

Rim očekuje da će do iduće zime osigurati dodatnih više od osam milijardi kubičnih metara ukapljenog plina, uglavnom iz afričkih zemalja, Katara i Sjedinjenih Država, rekla su Reutersu dva izvora.

Tri postojeća terminala ne mogu obraditi toliko plina i vlada zato planira postaviti još jedan u Piombinu. Snam će 2024. osigurati još jedan plutajući terminal, a ostatak plina preuzet će i jedan od postojećih terminala koje vlada planira proširiti, navodi Reuters, prenosi N1.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.