2 min. čitanja

Talijanska srednja škola Rovinj-Rovigno predstavila rezultate projekt zaštite školjkaša kamotočca

Talijanska srednja škola Rovinj-Rovigno predstavila rezultate projekt zaštite školjkaša kamotočca
Foto: Grad Rovin

ROVINJ - Nakon mjeseci marljivog rada na projektu “Prisutnost kamotočca Pholas Dactylus u obalnom području Rovinja – očuvanje lokalnog staništa”, prošlog su tjedna učenici Talijanske srednje škole Rovinj-Rovigno, Marta Poropat i Lana Jeremić s učenicima škole partnera na projektu, Strukovne škole „Eugen Kumičić“, Stefanom Šuranom i Randijem Leanom Kusanovićem osmašima rovinjskih osnovnih škola predstavili dobivene rezultate.

Prezentaciji ovog vrijednog projekta nazočili su doktori znanosti Andrej Jaklin i Bojan Hamer iz rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta „Ruđer Bošković“, te ravnateljica JU Nature Histrice, Silvia Buttignoni, uz ravnateljicu TSŠ, Ines Venier i mentore projekta, profesore Daniela Sumana i Marie Orbanić.

Talijanska srednja škola Rovinj-Rovigno predstavit će projekt zaštite školjkaša kamotočca
Učenici Talijanske srednje škole Rovinj-Rovigno ovog će četvrtka, s početkom u 12:30, u Zajednici Talijana “Pino Budicin” predstaviti projekt na kojemu marljivo rade već mjesecima, pod nazivom „Prisutnost kamotočca Pholas dactylus u rovinjskom obalnom području“, na kojemu marljivo rade već…

Ovaj je projekt proveden sredstvima tvrtke INA kroz program „Zeleni pojas“ koji podržava projekte zaštite i revitalizacije kopnenih i morskih staništa – ekosustava u cilju zaštite biološke raznolikosti i ekološkog osvještavanja mladih naraštaja. a tema rovinjskih srednjoškolaca odabrana je među najboljih 11 od čak 280 pristiglih.

Učenici su raznolike aktivnosti odrađivali u suradnji sa Strukovnom školom Eugena Kumičića Rovinj-Rovigno, Centrom za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković iz Rovinja, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Istarske županije – Natura Histrica i s Gradom Rovinjom-Rovigno.

Ovom su prigodom ponovili sve faze projekta, od uvodne konferencije o zaštićenim vrstama u Jadranskom moru i mehaničkog uklanjanja mulja i gline koji su se nataložili na području na kojem obitava ovaj zaštićeni školjkaš, preko čišćenja susjednih plaža, do određivanja vrste staništa i brojanja novih ličinki i jedinki s ciljem usporedbe s prethodnim stanjem.

Učenici su također istaknuli važnost same poruke, a to je da moramo poštivati prirodu i organizme koji u njoj žive, te se o njima brinuti jer su često žrtve upravo našeg nemara i nepoznavanja sredine u kojoj živimo.

Kraj ovog projekta označit će postavljanje informativne ploče na području lučice gdje obitava ova vrsta kamotočca.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.