5 min. čitanja

TAJNE PLAŽE SRCA MOGA Ispod maslinika, iznajmljuju ležaljke i suncobrane na “privatnoj” plaži

TAJNE PLAŽE SRCA MOGA Ispod maslinika, iznajmljuju ležaljke i suncobrane na “privatnoj” plaži
Foto: Čitatelj

PODGORA – Između Tučepa i Podgore, nalazi se jedna mala plaža za koju je, kako nam kaže čitatelj, vlasnik lokalnog maslinika, zamislio da je privatna. Zasad nepoznati netko pružio je ruku prema moru, pa je stavio putokaze koji vode do “privatne plaže”, gdje je ljudima gladnim mora i sunca osigurao izbor ležaljki i suncobrana.

Niti ima koncesiju za gospodarsko korištenje plaže, niti je ovdje može imati, a zasigurno nema vlasnički list nad pomorskim dobrom. No gazda je svejedno nakeljio znakove s cijenama najma, za sve osim nudiste, jer je uz lijep izbor ležaljki i suncobrana stavio znak zabrane za pojam “FKK”, što je međunarodna oznaka za nudizam (njem.=Freikörperkultur).

Foto: Čitatelj

– U prilogu šaljemo par fotografija “privatne” plaže u Podgori. Radi se o ilegalnom iznajmljivanju plažnih rekvizita na privatnom zemljištu/masliniku tik uz more. Osim što je ilegalac nasuo zemljište i stijene  zemljom, kamenjem, tucanikom, uzurpirao je i malu prirodnu plažu i na njoj postavlja ležaljke i suncobrane, te probio put od ceste do svog maslinika – kazuje nam čitatelj koji dodaje da se ova plaža nalazi odmah do poznate plaže Garma.

– Koliko nam je poznato nikad nije bilo nekih sankcija, niti koncesijskog odobrenja – poručuje čitatelj i dodaje

– Osim koje objave na fejsu od strane građana i nekog malog članka koji je izašao u Makarskoj Kronici prije tri godine ništa… Nije bilo nekog medijskog odjeka. Čuli smo da ga se mještani boje i šute,ali evo čitam da su išle prijave i sa strane redara ali ne pišu o nikakvim odgovorima inspekcije – zaključuje i moli za anonimnost.

Foto: Čitatelj

“Kažu i za tebe da si kreten… Dođi u Podgoru pa ćemo razgovarati”

Pokušali smo stupiti u kontakt s vlasnikom oglašenog broja telefona na ovoj tabli, no najprije se nije javljao. Poslali smo i SMS-om upit gdje i kako možemo unajmiti ležaljke i suncobrane za, recimo, četveročlanu obitelj. Odgovor ni nakon tri poslana SMS-a smo dobili, ali nakon nekog vremena uslijedio je poziv s drugog broja kojeg Google prepoznaje kao mobitel oglašen pod “Villa Dese Podgora”…

– Dobar dan, izvolite.

– Jel to Jurica? Dođi u Podgoru pa me pitaj – kaže muški glas s druge strane.

– Što da vas pitam, možete li se predstaviti najprije?

– Što ću se predstavit, znaš ti zašto zovem – znakovito će i gotovo prijeteći muškarac, ne znajući pritom da svemoćna tražilica automatski detektira i vlasnika telefona.

– Aha, Vila Desa piše ovdje, ok, sad znam tko zove, pa mogu pretpostaviti i zašto. Ok, jeste li vi vlasnik predmetnog zemljišta ispod koje se oglašava privatna plaža?

– Ništa se ne iznajmljiva, ne seri i ne moraš maltretirati. Dođi u Podgoru pa ćemo razgovarati – kaže muškarac.

– Ali kažu nam čitatelji da se plaža iznajmljuje kao privatna, imamo i fotografije, cjenik je tu, sve.

– Kažu i za tebe da si kreten. Ništa se ne iznajmljiva, plaža je javna – ljut je već i nervozan poklapa slušalicu.

Zovemo opet dotičnog muškarca…

– Gospodine, nije nam jasno, iznajmljuju se ležaljke i suncobrani za “privatnu” plažu, koncesijsko odobrenje ne postoji, ali postoje fotografije. Na broj koji smo zvali, nitko se ne javlja, isključen je nakon naših pokušaja. Vi ste zvali s drugog broja, pa me zanima, tko je oglašavao iznajmljivanje, je li i taj drugi vaš broj? Možete li pojasniti o čemu se radi?

– Ne iznajmljuje nitko plažu ni išta na plaži, radi se o masliniku. Privatnom masliniku. To je broj od moje nećakinje i ja zovem da je ne maltretiraš. Dođi lipo u Podgoru pa ćemo pričat.

Foto: Čitatelj

– Može! Možemo li doći s kamerom, pa da snimimo?

– Znaš šta, reka san ti ne maltretiraj više – kazuje muškarac i time smo zaključili razgovor.

Da je dotičnom vlasniku u više navrata inspekcija kucala na vrata, jer je ovakvo dovođenje u zabludu gostiju protuzakonito, piše i portal Makarska danas.  Naime, ako želi, šest metara od mora čovjek na svom zemljištu može staviti i sto tabli na kojima će pisati da se radi o privatnom poljoprivrednom zemljištu, što taj maslinik i jest, no u tih prvih šest metara niti smije oglašavati ono što nije, a kamoli lagati ljude i naplaćivati korištenje javnog, pomorskog dobra. Da bi iznajmljivao ležaljke, suncobrane ili nešto treće, ali u svom masliniku, bila bi mu potrebna i dozvola za rad, a kako Makarska danas iz Općine Podgora doznaje da frajer ni to nema!

Foto: Čitatelj

Bahatluku pojedinaca diljem Jadrana očito nema kraja. Nakon Drvenika i Raba, ovo je već treći slučaj ovog tjedna, gdje otkrivamo lokacije na pomorskom dobru koje pojedinci “privatiziraju”. Radit ćemo to i dalje, a rubriku ćemo nazvati “Tajne plaže srca moga“, na koje vas pozivamo da se dođete kupati i sunčati u što većem broju. Ne mogu, niti vas smiju potjerati.

Evo i gdje se nalazi ova plaža.

Foto: Google Maps / Screenshot

Nađete li se u situaciji da vas pokušaju potjerati, ilegalno naplatiti ulaz ili su ogradili pomorsko dobro, najprije se pobrinite za svoju sigurnost, a onda nazovite 192.

Imate li sličnu priču, video ili fotografije, šaljite nam na mail: info@morski.hr ili u messenger na Facebooku.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Lučka ispostava Rab o spornom mulu: “Nije sagrađen u novije vrijeme, već prije 30 godina, ali idemo sad u inspekciju”
Incident na Drveniku srozao recenzije vlasniku vile koji tvrdi da je javna plaža njegova
DIVLJAK S DRVENIKA NIJE JEDINI: U Hrvatskoj se 1574 objekata oglašavaju s pojmom “privatna plaža”
Smije li vas itko protjerati s hrvatske plaže? NE, NE SMIJE!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.