2 min. čitanja

Svjetski tjedan svemira na Lastovu

Svjetski tjedan svemira na Lastovu
Foto: TZ Lastovo

LASTOVO - Na Lastovu se od utorka do subote provodi bogat program vezan uz nastojanja da se razvije i afirmira kultura promatranja i proučavanja svemira na otoku.

Dorian Božičević iz Hrvatskog astronomskog saveza provodi mjerenja i priprema dokumentaciju za formalnu registraciju Lastova među Međunarodne parkove tamnog neba, danas izuzetno rijetkih oaza gdje je moguće uživati u punom prizoru zvjezdanog neba bez svjetlosnog zagađenja, a uz to educira i djelatnike Parka prirode Lastovsko otočje i sve zainteresirne građane o osnovama astrognozije i baratanja teleskopima.

Foto: TZ Lastovo

Dosadašnja vođenja organizirana u posljednje dvije godine od strane lokalne turističke zajednice dokazala su velik interes posjetitelja, ali i pokazala potrebu za daljnjim unaprjeđenjem uvjeta za promatranje kao i dodatnim sadržajima vezanima uz temu.

Iz tog razloga u četvrtak 6. listopada u 19 sati s predavanjem „Kraj svega“ u Društvenom centru Lastovo gostuje i slavni bosanskohercegovački astronom Muhamed Muminović, autor niza astronomskih udžbenika i priručnika te desetljećima istaknuti promotor znanosti. Trend uočljiv čak i u neobaveznim razgovorima uz vođena promatranja ove godina na Lastovu, a naročito od lansiranja James Webb svemirskog teleskopa, umnožavanje je pitanja o tome kako će završiti čovječanstvo, Zemlja, Sunce i cijeli Svemir. Tko će ugasiti svjetlo?

Foto: TZ Lastovo

- Naša civilizacija samo je kratki bljesak u nezamislivo dugom trajanju Svemira koji kroz nas, na neki način, spoznaje sam sebe - kaže Muminović. Koliko za sada znamo, prije otprilike nekih 13,73 milijarde godina, u divovskoj eksploziji rođen je Svemir u kojem živimo. On neće trajati vječno, a Muminovićevo predavanje spekulira s mogućim scenarijima načina na koji će završiti.

Idućeg dana, u petak, s Božićevićem od 12:30 h, opet u Društvenom centru, o Suncu će moći učiti predškolci i učenici razredne nastave koji će ga potom i promatrati kroz specijalne filtere na teleskopima. Isti dan je nakon edukacije o Sunčevu sustavu za odrasle od 18 h, predviđeno promatranje noćnog neba teleskopima za sve, a o preciznoj lokaciji raspitajte se u Turističkoj zajednici Općine Lastovo ili u JUPP Lastovsko otočje.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.