3 min. čitanja

Svjetski je Dan voda - UN upozorava na sumanutu globalnu potrošnju vode

Svjetski je Dan voda - UN upozorava na sumanutu globalnu potrošnju vode
Foto: Twitter / António Guterres

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Ovim obilježavanjem UN je htio naglasiti iznimnu važnost vode za čovjeka i za prirodu. Svjetsko izvješće UN-a o razvoju vode (WWDR) objavljuje se svake godine upravo oko obilježavanja Svjetskog dana voda, i ove godine statistika potrošnje vode pomalo je zastrašujuća.

Ako se ne pozabavimo time, definitivno će doći do globalne krize jer svijet slijepo putuje opasnim putem sumanute prekomjerne potrošnje i prerazvijenosti, navodi se u izvješću.

UN je tako u utorak, dan prije otvaranja prve velike konferencije u New Yorku o ovom pitanju nakon gotovo pola stoljeća, upozorio na neizbježan rizik od globalne krize.

U izvješću Ujedinjenih naroda upozorava se na nestašicu vode zbog prekomjerne potrošnje i klimatskih promjena.

Tisuće delegata prisustvovat će trodnevnom skupu u New Yorku koji započinje u srijedu.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kaže kako voda, "žila kucavica čovječanstva", nestaje  "neodrživom uporabom vode, zagađenjem i nekontroliranim globalnim zatopljenjem".

U izvješću, koje su objavili UN Water and UNESCO, upozorava se kako "oskudica postaje endemska" zbog prekomjerne potrošnje i zagađenja, dok će globalno zatopljenje povećati sezonsku nestašicu vode u oba područja s obilnom vodom i onima koji su već napeti, prenosi The Star.

Richard Connor, glavni autor izvješća, rekao je da oko 10% globalne populacije "trenutno živi u područjima koja su u visokom ili kritičnom vodenom stresu".

- U našem izvješću stoji da do 3,5 milijardi ljudi živi u uvjetima vodenog stresa odnodno nedostatka vode za primarne potrebe, najmanje mjesec dana godišnje - rekao je za BBC.

Prema najnovijem izvješću UN-a o klimi, koje je objavilo stručno povjerenstvo IPCC-a, "otprilike polovica svjetskog stanovništva trenutačno doživljava ozbiljnu nestašicu vode barem jedan dio godine".

Connor je izjavio za medije da se sve više "povećavaju neizvjesnosti" kada je u pitanju globalna opskrba vodom.

- Ako se ne pozabavimo time, definitivno će doći do globalne krize - kazao je.

- Na planetu će ostati dovoljno vode samo ako njome upravljamo učinkovitije nego što smo to radili u posljednjih nekoliko desetljeća - rekla je glavna tajnica UN-a Usha Rao Monari.

Morat ćemo pronaći nove modele upravljanja, nove financijske modele, nove modele korištenja vode i ponovne uporabe vode. Mislim da će tehnologija i inovacije igrati vrlo veliku ulogu u razmatranju načina upravljanja vodnim sektorom i korištenja vode - rekla je.

Summit, čiji su suorganizatori vlade Tadžikistana i Nizozemske, okupit će oko 6.500 sudionika, uključujući 100 ministara i desetak šefova država i vlada.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.