1 min. čitanja

Svjetski je Dan mora i oceana: Znači li nam ovaj datum nešto?

Svjetski je Dan mora i oceana: Znači li nam ovaj datum nešto?
Foto: Morski HR

Iako je još 1992. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša u Rio de Janeiru iznesen prvi prijedlog o obilježavanju Svjetskog dana oceana, Generalna skupština UN-a tek je 2009. godine donijela odluku kojom se Svjetski dan oceana obilježava 8. lipnja.

Iako ovaj korak diplomati drže značajnim i predstavlja naoko korak naprijed u razvoju globalne svijesti u očuvanju i zaštiti svjetskih mora i oceana, rapidno zagađenje i povećanje prekooceanskog prometa, ne govore u prilog praksi.

Ipak, makar i simbolično, obilježavanje Svjetskog dana oceana ima za cilj isticanje važnosti koju za našu planetu predstavlja 71% površine ispunjene morima i oceanima.

Jadran kao dio svjetskih oceana

Oceani zauzimaju 71% Zemljine površine i od 2000. godine službeno ih je pet: Arktički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean.

Naš Jadran, iako zaljev, preko Sredozemnog mora, sastavni je dio velikog svjetskog oceana. Današnji dan je prilika za razmišljanje o tome što svatko radi za more s kojim i od koga živi i što more znači za nas.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.