1 min. čitanja

SVJETSKI DAN RIBARSTVA - WSO: "Hrvatska ide u smjeru uspostave održivosti"

SVJETSKI DAN RIBARSTVA - WSO: "Hrvatska ide u smjeru uspostave održivosti"
Foto: Boris Kačan

Do 2050. svjetska populacija dosegnut će 9,1 milijardu, što je povećanje od 34 posto u odnosu na danas. Kako bi se prehranilo ovo veće stanovništvo, proizvodnja hrane mora se povećati za 70 posto.

Uz ovu rastuću populaciju u kombinaciji s opadajućom produktivnošću prirodnog ribolova, očekuje se da će akvakultura igrati sve veću ulogu u zadovoljavanju ove potražnje u budućnosti, poruka je Svjetske organizacije za održivost (World Sustainability Organization - WSO).

Strateška grana gospodarstva

Vlada Republike Hrvatske je ribarstvo i akvakulturu proglasila strateškom granom gospodarstva, što govori o velikoj važnosti ove djelatnosti. Već dulji niz godina Hrvatska bilježi pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva u količini, a kada je u pitanju održivo upravljanja morskim resursima, Hrvatska krije veliki potencijal u tom sektoru te da može postati primjer mnogim državama.

Budući da je četvrtina svjetskog ulova ribe nezakonita i održava crno tržište koje šteti ljudima i morskom okolišu, potrošači i trgovci na malo sve više traže jamstva da riblji proizvodi potječu iz održivog ribarstva koje osigurava prirodnu ravnotežu morskog okoliša.

Ribolov je također jedan od glavnih uzroka gubitka morske bioraznolikosti. Jedan od načina da se tome stane na kraj su ekološke oznake koje potvrđuju da proizvodi potječu iz održivih praksi.

U sklopu programa Svjetske organizacije za održivost nekoliko je i hrvatskih uzgajivača certificirano od strane Friend of the Sea, programa. Ovaj program certificiranja doprinosi zdravlju oceana promicanjem održivih ribolovnih praksi kroz razvoj i planiranje pristupa održivom ribarstvu i akvakulturi, poručuju iz ove organizacije.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.