2 min. čitanja

Svjetska elita brodomaketara na natjecanju u Rijeci

Svjetska elita brodomaketara na natjecanju u Rijeci
Foto: Zdravko Kleva

RIJEKA – Hrvatska je ovih dana treći put domaćin Svjetskog natjecanja u brodomaketarstvu, a drugi put elitu brodomaketara ugošćuje Rijeka. U sklopu natjecanja entuzijasti, brodomaketari i zaljubljenici u brodograđevnu i povijesnu baštinu mogu  uživati u razgledanju izložbe maketa brodova »Rijeka 2021« .  Na njoj  je izloženo180 maketa brodova na kojima je vrijedno radilo 110 natjecatelja iz 8 zemalja. Reprezentacije Hrvatske, Bjelorusije, Bugarske, Češke, Italije, Poljske, Rumunjske i Ukrajine, izložili su svoja najbolja dijela koja ocjenjuju  međunarodni suci. Oni će svoj sud o najboljim radovima  obznaniti  u nedjelju 19 rujna.

Organizatori natjecanja : Hrvatski savez brodomaketara i Centa tehničke kulture Rijeka prigodom otvaranja  istaknuli su kako je do sada svjetsko natjecanje održano u Dubrovniku 2006. te nakon toga  u Rijeci 2012. godine. Iznimno nas veseli, naglasila  je Olivera Stanić u ime organizatora, što Rijeka po drugi put ugošćuje ovo međunarodno natjecanje, jer sve je počelo u Rijeci 1995. godine kada je održana prva izložba i prvo Državno natjecanje brodomaketara u Hrvatskoj.

Foto: Zdravko Kleva

Za vrijeme trajanja natjecanja brodomaketara 202., na sjevernom pročelju zgrade Exportdrva osvanuo je i novi mural riječkog uličnog umjetnika Vladimira Tomića Moska. Mural  nositi naziv »Dogodit će se opet, ali to je u redu«. Mural ostaje trajni spomen na održano Svjetsko natjecanje brodomaketara, a obilježje je i 75. godišnjicu postojanja Hrvatske zajednice tehničke kulture.

-Kao što makete predstavljaju trenutak uhvaćen u vremenu, mural  prikazuje propeler uhvaćen u vremenu, s čime se  radi poveznica sa samom izložbom, ali i s cijelom baštinom pomorstva koja je vezana za izložbu, rekao je Bernard Koludrović iz udruge Akumulator koja je zadužena za produkciju murala.

Foto: Zdravko Kleva

Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021. i izložbu maketa brodova »Rijeka 2021« podupiru Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, a događaj se odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Foto: Zdravko Kleva

Izložbu maketa brodova »Rijeka 2021« ostaje otvorena  do 19. rujna, građani je moći posjetiti radnim radom od 9 do 20 sati, u subotu, 18. rujna od 9 do 17 sati, i u nedjelju, 19. rujna od 9 do 12 sati.

Zdravko Kleva

PROČITAJTE JOŠ:

Lošinjski kapetan izrađuje 3D makete: “Za razliku od današnjih, trgovački brodovi iz 80-ih imali su dušu!”
MAKETARSTVO Tragom pomorske baštine 9: Knjige, nacrti, makete
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.