5 min. čitanja

Svijet treba kemičare, hidrologe, geofizičare za sigurniju sadašnjost i održivu budućnost

Svijet treba kemičare, hidrologe, geofizičare za sigurniju sadašnjost i održivu budućnost
Foto: Pixabay

SPLIT - Svečanost obilježavanja Svjetskog meteorološkog dana i Svjetskog dana voda održana je danas, u četvrtak, 23. ožujka 2023. u velikoj dvorani Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

Manifestaciju već tradicionalno svake godine organizira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) uz podršku Hrvatskog meteorološkog društva (HMD) i Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prigodnim programima te predavanjima stručnjaka DHMZ-a. Po prvi put svečanost se održala u Splitu u suorganizaciji sa splitskim Prirodoslovno-matematičkim fakultetom (PMFST).

- Hvala splitskim domaćinima na toploj dobrodošlici. Pomorska meteorološka služba sa sjedištem u Splitu važna je sastavnica DHMZ-a i izvorište važnih informacija za potrebe pomorstva, pomorskog prometa i njegove sigurnosti te turizma. U tijeku je i velika modernizacija meteorološke infrastrukture na Jadranu. I, što je prirodnije nego organizirati svečano obilježavanje Svjetskog meteorološkog dana upravo u Splitu - poručila je u svom uvodnom obraćanju glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), dr. sc. Branka Ivančan-Picek. Napomenula je kako posljedice klimatskih promjena zamjećujemo u povećanom broju ekstremnih vremenskih i hidroloških pojava diljem svijeta i kako je prilagodba tim promjenama prioritet, a sustavi ranog upozorenja jedan su od važnih načina prilagodbe.

- S tim ciljem DHMZ provodi tri velika strateška projekta modernizaciju meteorološke motriteljske mreže u RH METMONIC, modernizaciju i proširenje državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka AIRQ, te VEPAR s kojim će se smanjiti rizici od poplava te unaprijediti praćenja, analize i pronalaženje optimalnih rješenja za integrirano i održivo upravljanje vodama i vodnim okolišem,“ istaknula je i dodala: „Rezultati tih projekata već su vidljivi. Po prvi put na našem dijelu Jadrana uspostavljena su tri nova suvremena meteorološka radara (Goli, Debeljak i Uljenje), te pet meteorološko-oceanografskih plutača. Time će se osigurati pouzdani podaci o stanju mora i atmosfere. Radari i plutače važni su alati za pravodobna upozorenja na opasna stanja mora te vremenske prilike na moru - rekla je dr. sc. Branka Ivančan-Picek.

Podsjetila je kako je dodatna vrijednost navedenih projekata dostupnost podataka svim korisnicima putem on-line platforme, a važna je podrška novo superračunalo koje je nedavno krenulo u operativni rad.

U uvodnom dijelu okupljenima su se obratili prof. dr. sc. Andrina Granić, prodekanica za znanost Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu te prof. dr. sc. Danijel Belušić, pročelnik Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su ukazali na važnost razvoja meteorologije te edukacije kvalitetnog kadra jer će uslijed klimatskih promjena potreba za informacijama o vremenu, klimi i zraku biti sve veća. Na meteorologiji je pratiti znanstvene trendove i učiniti struku još boljom za bolju budućnost svih nas.

Na kraju uvodnog dijela programa okupljenima se obratila ravnateljica Uprave za klimatske promjene Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Dunja Mazzocco Drvar koja je poručila:

- Emisije se u Hrvatskoj nažalost ne smanjuju, za što je upaljen ljubičasti alarm. S europskim kolegama ubrzano donosimo zakonodavni okvir za smanjenje emisija za 55 % i plan je da do sredine stoljeća Hrvatska postane klimatski neutralna zemlja.

Ovogodišnje teme Svjetskog meteorološkog dana „Kakvo vrijeme, klimu i vode ostavljamo budućim naraštajima, te Svjetskog dana voda „Ubrzajmo promjene“ ukazuju na nužnost djelovanja bez odgode sada i ovdje, na lokalnoj i globalnoj razini, ako želimo osigurati budućim naraštajima održivi napredak i razvoj. Pritom je važan doprinos nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi u izgradnji sigurnije sadašnjosti i klimatski neutralne budućnosti.

Na koji način će povijesna modernizacija DHMZ-a unaprijediti sigurnosti građana, doprinijeti zaštiti prirode i održivom razvitku te omogućiti prilagodbu Hrvatske na negativne utjecaje klimatskih promjena, nazočni u velikoj dvorani PMFST i oni koji su pratili svečanost putem YouTube kanala DHMZ-a, mogli su saznati u videu o ulozi DHMZ-a u vremenu sve veće potrebe za kvalitetnim informacijama, proizvodima i uslugama o vremenu, klimi, vodama i zraku.

U drugom dijelu programa o održivom razvoju vodnih resursa, ulozi nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi u odgovoru na klimatske promjene te značenju pomorske meteorološke službe DHMZ-a u izgradnji klimatski neutralnog društva govorili su znanstvenici i stručnjaci DHMZ-a.

- Kolibrić, simbol ovogodišnjeg Svjetskog dana voda, koji se unatoč svojoj veličini kapljicama vode suprotstavlja vatrenoj stihiji, primjer je kako svatko od nas može dati doprinos u borbi za opće dobro - istaknuo je Oliver Rajković u svom izlaganju na temu „Održivi razvoj - vodni resursi, njihova dostupnost i zaštita.

Zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a, dr. sc. Ivan Güttler istaknuo je kako klimatske promjene donose nove izazove u motrenju i prognozi hidrometeoroloških događaja, a jedini odgovor nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi na te izazove je jačanje infrastrukture i kontinuirano unaprjeđenje analitičkih, prognostičkih i diseminacijskih sustava.

- U vrijeme života s klimatskim promjenama i pripremi za topliju klimatsku budućnosti svijet treba kemičare, hidrologe, geofizičare i sve potporne struke u razvoju i radu nacionalnih hidrometeoroloških službi kako bi osigurale pravodobne informacije za sigurniju sadašnjost i održivu budućnosti - poručio je Güttler.

Lidija Fuštar, voditeljica Pomorskog meteorološkog centra u Splitu, tijekom svog predavanja podsjetila je na bogatu povijest pomorske meteorološke službe DHMZ-a te se osvrnula na modernizaciju koja se provodi projektom METMONIC i koja je omogućila sidrenje pet plutača u Jadranu.

- Naša mreža meteorološko-oceanografskih plutača 18. je nacionalna mreža plutača na svijetu. Njome je postignuto unaprjeđenje pomorskog meteorološkog bdjenja, sigurnosti plovidbe i klimatologije Jadrana. To će doprinijeti većoj sigurnosti i zaštiti našeg plavog bisera - zaključila je Fuštar.

U završnom dijelu svečanosti predsjednica Hrvatskog meteorološkog društva, Vesna Đuričić uručila je priznanja HMD-a dr. sc. Višnjici Vučetić, za životno djelo, Igoru Kosu za doprinos radu i razvitku HMD-a, prof. dr. sc. Branku Grisogonu za značajan doprinosu razvitku i popularizaciji struke, Petru Golemu za mladog meteorologa te Patriku Jureši za studenta meteorologije.

Na kraju svečanosti DHMZ je zahvalio svojim neprofesionalnim meteorološkim motriteljima koji 30 i više godina, svakodnevno, 365 dana u godini, neovisno o vremenskim prilikama savjesno i odgovorno mjere meteorološke parametre. Željka Pogačić Brckan, voditeljica Područne meteorološke službe Zagreb predstavila je nagrađene neprofesionalne meteorološke motritelje DHMZ-a. Motritelji koji mjere i opažaju punih 60 godina su: Mate Zdrilić i Josip Delaš te Ante Cinotti i Zdravko Dobrinčić za 40 godina.

Na svečanosti su prisustvovali partneri, gosti, članovi profesionalnih i amaterskih udruga, ljubitelji meteorologije, zaposlenici i umirovljenici DHMZ-a. Ovogodišnji Svjetski meteorološki dan poseban je i po tome što se podudara sa 150. rođendanom prethodnice Svjetske meteorološke organizacije  Međunarodne meteorološke organizacije. Svečani program obilježavanja uveličao je nastup klape Šufit.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.