1 min. čitanja

SVETA HELENA Posljednje prebivalište Napoleona Bonapartea

SVETA HELENA Posljednje prebivalište Napoleona Bonapartea
Foto: Earth Observatory

U južnom dijelu Atlantskog oceana, 2000 km od afričke zapadne obale, smjestio se jedan od najintrigantnijih i najizoliranijih naseljenih otoka na svijetu. Europljani su ga otkrili na današnji dan 1502. godine.

Većini je poznat zbog priče o tome kako je Napoleon na Sv. Heleni proveo u egzilu posljednje godine svoga života, no istina je da otok krije mnoge druge zanimljivosti.

Napoleon je 1815. prognan na otok od strane Velike Britanije koji su željeli osigurati da nikada više ne stupi na vlast u Francuskoj. Svoje posljednje godine proveo je u vili u mjestu Longwood na otoku, a preminuo je 1821. u 52. godini života.

Postoji nekoliko zanimljivosti vezanih za njegov život na otoku. Krajem rujna 2015. na dražbi u Engleskoj prodan je zapis koji je sadržavao popis hrane i pića koje je Napoleon primao u svojoj rezidenciji. U popisu je navedeno primjerice 50 boca vina, jabukovače, piva i šampanjca, 22 kg teletine i govedine, 30 kg kruha, 22 kg janjetine i slično.

Svetu Helenu otkrio je 21. svibnja 1502. pomorac João da Nova u službi Portugala. Otok je dobio ime po svetici, poznatoj i kao sveta Jelena Križarici, čiji se spomen slavio tradicionalno 21. svibnja.

Prvi otkrivači zatekli su otok nenastanjenim i prekrivenim šumom. Dobar dio izvorne otočne vegetacije nestao je ubrzo nakon kolonijalnog naseljavanja, naročito zbog uvođenja domaćih životinja poput ovaca i koza.

Sveta Helena ima površinu od 122 četvorna kilometra, otprilike dvostruko veću od Šolte. Najviši vrh Svete Helene zove se Dijanin vrh i visok je 818 metara. Zanimljivo je da je prva zračna luka na otoku otvorena tek 2016. godine.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.