Šveđani zatvorili područje Baltičkog mora zbog istrage o curenju plinovoda

Švedski tužitelj zadužen za istragu o curenju plinovoda u Baltičkom moru rekao je u utorak da je naredio zatvaranje tog područja dok provodi preliminarnu istragu o "sumnji na grubu sabotažu".

- Razumijem veliki interes javnosti, ali nalazimo se na početku preliminarne istrage i stoga ne mogu ulaziti u detalje o tome koje istražne mjere poduzimamo - izjavio je tužitelj Mats Ljungqvist.

Švedska obalna straža priopćila je da je brodovima, roniocima, ribarskim plovilima i podmornicama, među ostalim, zabranjeno približavanje u krugu od 9,3 kilometra od mjesta dvaju curenja u blizini Švedske, prenosi ABC.

Norveška podigla sigurnosnu razinu u lukama, vojska na naftnim i plinskim postrojenjima - Hrvatski pomorac: “Ovo se nije dogodilo od pada Blizanaca!”
Zbog povećane razine ugroženosti, Obalna uprava Kraljevine Norveške odlučila je podići razinu sigurnosti na razinu 2 u odabranim lučkim objektima, javlja tamošnja Obalna uprava u priopćenju za javnost, a isto nam je potvrdio i hrvatski pomorac koji se trenutno nalazi na Baltiku. Uprava traži od svih…

Prošlog tjedna, podmorske eksplozije, uzrokovane snagom od nekoliko stotina kilograma eksploziva, oštetile su plinovode Sjeverni tok 1 i 2 na četiri lokacije u blizini južne Švedske i Danske i dovele do velikog curenja plina u međunarodnim vodama u Baltičkom moru.

Tijekom vikenda, vlasti u Danskoj priopćile su kako su plinovodi Sjeverni tok 1 i 2 zemni plin prestali curiti. Međutim, švedska obalna straža priopćila je u ponedjeljak da je jedan od njezinih zrakoplova uočio manje curenje u Sjevernom toku 2, promjera oko 30 metara.

Švedski brod za specijalne ronilačke namjene i brodovi švedske obalne straže poslani su na mjesto incidenta.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Britanska mornarica poslala fregatu u Sjeverno more nakon napada na plinovode
Fregata britanske Kraljevske mornarice poslana je u ponedjeljak navečer u Sjeverno more u demonstraciji sile nakon navodnog ruskog napada na plinovod Sjeverni tok. Britansko Ministarstvo obrane priopćilo je da želi umiriti partnere nakon puknuća cjevovoda u mreži Sjeverni tok u činu sumnje na sabot…
Švedska šalje brod za ronilačke radove na mjesto puknuća Sjevernog toka
Švedska je u ponedjeljak poslala brod za ronilačke radove na lokaciju oštećenih plinovoda u Baltičkom moru koji su prošlog tjedna procurili nakon eksplozija na tom području, kako bi istražila incident koji je dodao nove napetosti europskoj energetskoj krizi. Europa istražuje što je uzrokoval…