4 min. čitanja

Svečano otvoren bazenski kompleks u Rovinju - Prvi takve vrste u Hrvatskoj i među nekoliko u cijeloj Europi

Svečano otvoren bazenski kompleks u Rovinju - Prvi takve vrste u Hrvatskoj i među nekoliko u cijeloj Europi
Foto: Grad Rovinj

ROVINJ - Riječ je o najvećoj investiciji u sportsko-lječilišnu infrastrukturu koja je omogućila da se rovinjskim sportašima osigura adekvatan prostor za treninge plivača i vaterpolista te istovremeno i daljnje proširivanje usluga Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju «Martin Horvat Rovinj-Rovigno» čije inicijative i napori doprinose rastu i uspjehu same Ustanove.

U utorak, 14. ožujka 2023. godine, otvoren je prvi gradski i lječilišni bazenski kompleks u Rovinju.

Prvi je to bazen takve vrste u Hrvatskoj i među nekoliko u cijeloj Europi, s pomičnim dnom na tri staze u inoxu te alarmnim sustavom koji nadzire plivače kako bi se spriječilo utapanje, a sve zahvaljujući investiciji od 68 milijuna kuna koju je u cijelosti osigurao Grad Rovinj-Rovigno.

Svečanom otvorenju prisustvovao je Državni tajnik Ministarstva zdravstva izv.prof.dr.sc. Silvio Bašić, dr.med., savjetnik ministrice turizma i sporta Igor Radić, župan Istarske županije Boris Miletić, saborska zastupnica Katarina Nemet, saborski zastupnici Marin Lerotić, Emil Daus, Anton Kliman i Silvano Hrelja, te drugi uzvanici od iznimnog značaja kako za gradski tako i za zdravstveni sustav.

Prisutnima se prvi obratio direktor gradskog poduzeća Valbruna sport d.o.o., g. Branko Rajko kazavši kako je rovinjski bazen jedinstven u Hrvatskoj po inovativnom tehnološkom rješenju sprječavanja nesreća u bazenima, tako što je u njega ugrađen vodeći sigurnosni sustav detekcije i zaštite korisnika bazena protiv utapanja, AngelEye View. Radi se o inovativnoj softverskoj tehnologiji gdje patentirane podvodne kamere otkrivaju pokrete svakog plivača u bazenu i šalju obavijesti sigurnosnom osoblju u slučaju nesreće, zaključio je svoj govor Rajko.

Potom je mjesto za govornicom preuzeo ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju «Martin Horvat» doc.dr.sc. Marinko Rade: “Ponosan sam što zajedno s kolegama  unutar i izvan ustanove gradimo bolnicu kakvu želimo i zaslužujemo, i što nas neće više biti stid pred pacijentima. Zadovoljan sam što konačno možemo nuditi pacijentima ono što zaslužuju, a to je zdravstvena zaštita po modernim standardima.

Ponosan sam što je Bolnica locirana u gradu Rovinju-Rovigno, gradu koji je dokazao da prepoznaje vrijednost investiranja u zdravstvenu zaštitu svojih građana kao strateški smjer razvoja u siguran i poželjan grad za život. Mislim da izvanredne tvrdnje zahtijevaju izvanredne dokaze; tvrdnja da nam je stalo do naše Ustanove dokazujemo našim zalaganjem i investicijom koju upravo predajemo građanima i pacijentima. Integracija novog bazenskog kompleksa s jedinom medicinsko-terapijskom plažom u Republici Hrvatskoj omogućuje korištenje ljekovitost morske vode tijekom cijele godine, što nas sada diferencira od svih drugih ustanova Republike Hrvatske. Imamo jedinstvenu priču - rekao je.

Riječ je zatim preuzeo gradonačelnik Grada Rovinj-Rovigno g. Marko Paliaga započevši s toplim pozdravom svim prisutnima napomenuo je da je gradski zatvoreni bazen bio san brojnih građana i sportaša Rovinja, koji je danas napokon postao stvarnost. Naglasio je da su njime ostvarili dvostruku vrijednost, onu za građane, ali i za lječilišne pacijente, za razvoj sporta, ali i za razvoj zdravstvene zaštite.

Nakon gradonačelnika Rovinja, prisutne je pozdravio župan Istarske županije Boris Miletić koji se zahvalio na zajedništvu i partnerstvu grada i županije te naveo funkcioniranje Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju «Martin Horvat Rovinj-Rovigno» kao svijetli primjer. Župan je iskoristio priliku i najavio dogradnju dječjeg odjela u rovinjskoj bolnici.

Nakon govora župana Istarske županije, prisutnima se obratio savjetnik ministrice turizma i sporta Igor Radić rekavši kako rovinjski gradski i lječilišni bazen isprepliće nekoliko različitih vrsta turizma, od sportskog i aktivnog pa do zdravstvenog, koji su i ministarstvu na vrhu strateških ciljeva.

Za kraj se prigodnim govorom obratio i Državni tajnik Ministarstva zdravstva, izv.prof.dr.sc. Silvio Bašić, dr.med.: ”Veliko mi je zadovoljstvo biti na otvorenju ovako velikog i posebnog događaja kao što je otvaranje polivalentnog objekta koji je spojio potrebe zdravstva, turizma i sporta.“

Nakon pozdravnih govora uzvanici su krenuli u razgledavanje zgrade bazenskog kompleksa kojeg su rezanjem vrpce svečano otvorili župan Istarske županije Boris Miletić, gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno Marko Paliaga, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju «Martin Horvat» doc.dr.sc. Marinko Rade i direktor gradskog poduzeća Valbruna sport d.o.o. Branko Rajko, nakon čega je uslijedio prigodan domjenak.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.