2 min. čitanja

Sve je više klizišta zbog promjene klime – Na obali je nekoliko kritičnih točaka

Sve je više klizišta zbog promjene klime – Na obali je nekoliko kritičnih točaka
Foto: D8 Stupica/Mirko Grošic

RIJEKA – Klizišta su, uz potrese i poplave, jedna od tri najveće prirodne nepogode čije se posljedice u svjetskim razmjerima mogu iskazati u tisućama izgubljenih života i milijardama eura šteta svake godine. Na to ukazuje izložba postavljena na riječkom Korzu.

U organizaciji Hrvatske grupe za klizišta, a u sklopu programa ovogodišnjeg Festivala znanosti, na postamentima na Korzu otvorena je izložba „Živjet s klizištima“. Na izložbi je izloženo 35 fotografija koje je snimilo 24 autora iz 8 zemalja. Autori fotografija znanstvenici su i inženjeri, a fotografije su nastale prilikom njihovih susreta s klizištima.

Foto: Klizište Brus u Istri/Sanja Dugonjić Jovančević

Izložba je nastala kao popratni događaj 1. Regionalnog simpozija o klizištima u Jadransko-balkanskoj regiji koji se održao u Zagrebu 2013. godine pod pokroviteljstvom Međunarodnog konzorcija za klizišta (ICL) i regionalne Jadransko-balkanske istraživačke mreže za klizišta Međunarodnog konzorcija za klizišta (ICL ABN). Izložba se nakon održanog simpozija preselila na Građevinski fakultet u Rijeci.

Stručnjaci ističu da se masovna klizišta sve češće pojavljuju kao posljedica intenzivnih oborina, a na znanstvenicima je da razvijaju alate i mjere koje bi omogućile život s ovakvim opasnostima, a uz minimalne štete. Što se grada Rijeke tiče, opasnost od klizišta prisutna je samo mjestimično i to izvan izgrađenog područja.

Foto: Klizište Grohovo/Sanja Dugonjić Jovančević

– U našoj neposrednoj blizini nalaze se neka od najvećih klizišta u Hrvatskoj, središnji dio doline od Pašca do Lukeža prekriven je starim klizištima u jednoj od najvećih koncentracija na svijetu. Posljednje veće klizište Riječani su otkrili 2014. godine, kada je ono potpuno uništilo jednu prometnicu, a na istom području imali smo još dva klizišta, jedno otkriveno 1750. godine nakon velikog riječkog potresa i jedno 1881. godine kada je selo Grohovo zatrpano – istaknuo je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Inače, klizište Grohovo najveće je aktivno klizište na hrvatskom dijelu jadranske obale, a smješteno je na sjeveroistočnoj padini doline Rječine.

Surova realnost je takva da klimatske promjene uslijed kojih dolazi do sve intenzivnijih oborina već ostavljaju traga, osobito duž Jadranske magistrale.

Foto: Klizište Grohovo/Željko Arbanas

Ova popularna prometnica česta je “žrtva” ove elementarne nepogode nakon svake jače kiše, što nerijetko ugrožava i obližnja naseljena mjesta. Jedno od njih je i Posedarje, gdje je prije nekoliko godina uslijed pojave odrona i klizišta bilo ugroženo više desetaka kuća.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.