2 min. čitanja

Sve je manje sivih kitova uz zapadnu obalu Sjeverne Amerike

Sve je manje sivih kitova uz zapadnu obalu Sjeverne Amerike
Foto: Wikimedia

Broj sivih kitova uz obalu Tihog oceana u Sjevernoj Americi smanjio se za gotovo 40 posto od 2016., kada ih je bilo najviše, a ove je godine zabilježen i najmanji broj mladunčadi dosad, stoji u američkom istraživanju objavljenom u petak.

Kitova je 2016. bilo 27.000, a ove ih je godine izbrojeno 16.650. Pad populacije od 38 posto sličan je prije zabilježenim fluktuacijama, no zahtijeva pomnije promatranje, navela je američka organizacija za istraživanje oceana i atmosfere NOAA u izvješću, prenosi HRT.

- S obzirom na neprekidan pad broja od 2016., moramo pomno promatrati populaciju kako bismo razumjeli što potiče taj trend, rekao je David Weller, upravitelj odjela za sisavce i kornjače u NOAA-i.

Istraživači NOAA-e rekli su da je najnoviji pad vjerojatno uzrokovan, među ostalim, poremećajima u okolišu, koji su promijenili izvor hrane za kitove na sitne rakove i druge beskralježnjake koje love u Arktiku.

Foto: Wikimedia

Zbog neobičnog porasta broja slučajeva nasukavanja sivih kitova na američkoj zapadnoj obali, od Meksika do Aljaske, NOAA je otkrila da je otprilike 600 kitova pronađenih mrtvih na plažama od 2019. do danas bilo pothranjeno, no neki su stradali i u sudarima s brodovima ili u napadu kitova ubojica.

Pad ukupne populacije poklapa se sa smanjenim razmnožavanjem, otkrili su istraživači. Prema posljednjem brojenju ovog svibnja, mladunčadi je bilo otprilike 217, što je manje od 383 mladunčeta zabilježena prošle godine i najmanje otkako su ih počeli brojiti 1994., rekli su iz NOAA-e.

Sivi kitovi među najvećim su životinjama na zemlji. Teže i do 41 tonu, a dugački su do 15 metara. Godišnje migriraju otprilike 16.000 kilometara između Arktika, gdje se hrane, i meksičke obale, gdje se razmnožavaju.

Zbog komercijalnog lova na kitove u jednom su trenutku sivi kitovi gotovo dovedeni do ruba istrebljenja, no obnovili su svoju populaciju i uklonjeni su s popisa ugroženih vrsta 1994.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.