2 min. čitanja

Suradnjom Specijalne bolnice i Grada Rovinja otvoren moderni bazenski kompleks

Suradnjom Specijalne bolnice i Grada Rovinja otvoren moderni bazenski kompleks
Foto: Screenshot

ROVINJ - Prvi je to bazen takve vrste u Hrvatskoj i među nekolicinom u cijeloj Europi. Ima pomično dno na tri staze te alarmni sustav koji nadzire plivače kako bi se spriječilo utapanje.

U Rovinju je 14. ožujka otvoren prvi gradski i lječilišni bazenski kompleks čime su rovinjski sportaši dobili adekvatan prostor za treninge. Istovremeno je omogućeno daljnje proširivanje usluga Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju 'Martin Horvat Rovinj-Rovigno'.

Prvi je to bazen takve vrste u Hrvatskoj i među nekolicinom u cijeloj Europi. Ima pomično dno na tri staze u inoxu te alarmni sustav koji nadzire plivače kako bi se spriječilo utapanje. I sve to zahvaljujući investiciji od 68 milijuna kuna koju je u cijelosti osigurao Grad Rovinj.

Pomično dno povećava fleksibilnost i funkcionalnost bazena u razne svrhe, jer omogućuje da jedan bazenski spremnik prihvati nekoliko aktivnosti istovremeno ili na različitim dubinama, piše Istra24.

Osim toga, bazen ima ugrađen vodeći sigurnosni sustav detekcije i zaštite korisnika protiv utapanja, AngelEye View. Radi se o inovativnoj softverskoj tehnologiji gdje patentirane podvodne kamere otkrivaju sva kretanja korisnika bazena i šalju obavijesti sigurnosnom osoblju u slučaju nesreće.

Drugi dio bazenskog kompleksa čini terapijski bazen dimenzija 12,60 m x 6 m s morskom vodom, koji je upravo zbog smanjenih dimenzija radi bolje kontrole fizikalne terapije, namijenjen isključivo pacijentima Rovinjske Bolnice.

Radi različitog sastava bazenske vode (slatka i morska) bilo je potrebno podići dvije zasebne strojarnice. Strojarnice su projektirane najsuvremenijim pristupom uz posebnu pažnju na korištenje obnovljivih izvora energije. Tako se za grijanje i hlađenje vode i prostorija koriste toplinske pumpe uz kogeneraciju struja-prirodni plin, te integraciju sa solarnim panelima za grijanje vode.

Ostatak dijela bazenskog kompleksa čini dvorana za hidroterapiju u kojoj se nalaze Hubbard kade namijenjene teže pokretnim pacijentima u kojima se izvode masaža i vježbe, galvanske kupke, te kade za podvodnu masažu, kao i potpuno nova dvorana za fizikalne vježbe i provođenje fizikalne terapije površine 180 m2.

Pogledajte VIDEO.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.