2 min. čitanja

Supetar je proglašen sigurnim mjestom za žene

Supetar je proglašen sigurnim mjestom za žene
Foto: Screenshot/YouTube

Odlukom Gradskog vijeća, na prijedlog gradonačelnice Ivane Marković postao jedan od desetak hrvatskih gradova koji je usvojio rezoluciju o proglašenju svoga teritorija sigurnim mjestom za žene.

Grad Supetar obvezuje se na aktivan rad na provođenju javnih politika kojima se jamči sigurnost žena uz osudu svakog rodno uvjetovanog nasilja.

- Rezolucija koja nosi taj naziv obvezuje Grad Supetar na donošenje i aktivno provođenje niza mjera kojima bi cilj bio dodatno zaštiti žene od nasilja, aktivno i promptno raditi na uvođenju javnih politika kojima se jamči sigurnost žena uz istovremenu beziznimnu osudu svakog oblika rodno uvjetovanog nasilja uz osiguranje potpune i ravnopravne uključenosti žena u te procese, osigurati izravan i neprekidan pristup specijaliziranim, sigurnim i sveobuhvatnim uslugama potpore za žrtve rodno uvjetovanog nasilja, uključujući nasilje u obitelji i seksualno nasilje, osigurati brzu reakciju nadležnih tijela u svrhu evidentiranja slučajeva rodno uvjetovanog nasilja bez ikakve diskriminacije uz definiranje i osiguranje mjera za djelotvornu i hitnu zaštitu žrtava i njihove djece te ostalo koje će osigurati veći stupanj zaštite i sigurnosti za život žene u zajednici - otkrila je Ivana Marković, gradonačelnica Grada Supetra.

Čak 31 % žena u Europi doživjelo je fizičko nasilje, 5 % ih je silovano u zemljama Europske unije, a oko 50 žena svaki tjedan izgubi život u rodno uvjetovanom nasilju, dok 43 % žena je doživjelo neki oblik psihološkog nasilja od strane intimnog partnera, pri čemu se procjenjuje da se nasilje i dalje u velikoj mjeri ne prijavljuje. Nužno je stoga, smatraju u Supetru, doprinijeti suzbijanju svih oblika nasilja nad ženama pretvaranjem svih područja u sigurna mjesta za žene.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Grad Makarska proglašava se sigurnim mjestom za žene
Grad je predložio nove mjere kojima će se zaštititi žrtve nasilja kako bi ova sredina postala pozitivan primjer ostalima. - Rezolucija o proglašenju Makarske sigurnim mjestom za žene, o kojoj će ovog petka odlučivati makarski gradski vijećnici, naglašava posvećenost nultoj toleranciji prema nasilju nad ženama i predstavlja značajan korak prema
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.