2 min. čitanja

SUNSET UNIJE EKOLOŠKI FESTIVAL Mali otok s velikom pričom o energetskoj samodostatnosti

SUNSET UNIJE EKOLOŠKI  FESTIVAL Mali otok s velikom pričom o energetskoj samodostatnosti
Foto: SURF NIArt

UNIJE – Četvrti festivalski tjedan Sunset Unije ekološkog festivala  koji na otoku Unije traje od 12. do 18. srpnja obilježit će događanja prvog „festivala-u-festivalu“ posvećenog energetici, području koje je usko isprepleteno s politikama zaštite okoliša.

Kroz aktivnosti europskog projekta INSULAE koji se provodi na Unijama, otok teži doprinijeti energetskoj samodostatnosti kako bi upravo Unije postale prvi hrvatski energetski samoodrživ otok.

Trodnevni program Ekološkog festivala obuhvatit će niz edukativnih sadržaja za sve generacije te priliku za otvorenu diskusiju o zelenoj budućnosti otoka.

Festival započinje u utorak u 9.30 sati “do-it-yourself” radionicom za male unijske znanstvenike, nakon čega će u 11 sati uslijediti niz edukativnih izlaganja za odrasle na temu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

S početkom u 18 sati Unijani će imati priliku čuti više o provedbi projekta INSULAE te saznati sve što ih zanima o aktivnostima koje se odvijaju na otoku, kao i zabilježiti se za aktivnije sudjelovanje u projektu kroz ugradnju besplatnog EnergyBox uređaja za praćenje potrošnje energenata i vode.

U srijedu se s početkom u 9 sati organizira vođeni posjet i demonstracija rada unijskog desalinizatora, nakon čega će uslijediti nekoliko događanja: prezentacije INSULAE EnergyBoxa u 10 i 19 te radionica izgradnje meteo stanice u 11 sati, a u četvrtak se planira još jedna radionica za najmlađe na temu umjetne inteligencije, dronova i samohodnih vozila, uz demonstraciju.

U realizaciji Ekološkog festivala sudjeluju članovi H2020 INSULAE projektnog konzorcija – Regionalne energetske agencije Kvarner, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Ericssona Nikola Tesla, Vodoopskrbe i odvodnje Cres Lošinj te  WWF Adria – Udruge za zaštitu prirode i očuvanje biološke raznolikosti, a program se odvija u prostorijama VMO Unije.

Povrh aktivnosti Ekološkog festivala, tijekom tjedna će se održati i nekoliko sada već tradicionalnih i kontinuiranih događanja, kao što su NIArt hodajuća tura do Arbita u ponedjeljak u 19 sati, čitanje priča na plaži za najmlađe srijedom u 21, repriza prošlotjedne radionice lucidnog sanjanja u četvrtak te druga radna akcija čišćenja otoka i uređenja uredi-sam parka u petak u 7.30 ujutro.

U četvrtak se također u Galeriji Torać otvara nova izložba na temu unijskih ženidbi, a tjedan tradicionalno završava radionicom slaganja Rubikove kocke u nedjelju u 10 u kultnom unijskom Barabaru.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.