2 min. čitanja

Sunčane elektrane na krovovima zgrada Zadarske bolnice

Sunčane elektrane na krovovima zgrada Zadarske bolnice
Foto: Unsplash

ZADAR - U sklopu projekta ‘Solarna elektrana Opće bolnice Zadar’ izgradit će se sunčane elektrane na krovovima zgrada. Smanjenjem utroška struje uštedjet će se sredstva za modernizaciju bolničke opreme i unaprjeđenje zdravstvenih usluga.

Usluga za upravljanje projektom ugovorena je još u listopadu 2022. Očekuje se da će natječaj za izvođača radova na samoj gradnji biti proveden do kraja veljače, nakon završetka savjetovanja i odobrenja nadzornih tijela.

U ovoj fazi odabrani su ponuditelji za vođenje projekta i promidžbene aktivnosti. Pri tome je sam projekt podijeljen u tri aktivnosti - upravljanje projektom, informiranje i komunikacija te sama izgradnja.

Cilj projekta je smanjiti potrošnju, uštedjeti sredstva i unaprijediti zdravstveni sustav

Cilj projekta je smanjiti troškove električne energije Opće bolnice Zadar. To će se učiniti  instaliranjem kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Nadalje, to će doprinijeti sigurnosti opskrbe i zaštiti okoliša smanjenjem emisija CO2 za 65,3 tona godišnje.

Ušteđena sredstva omogućit će daljnja ulaganja u modernizaciju bolničke opreme i unaprjeđenje zdravstvenih usluga.

Izgradnja solarne elektrane doprinosi cilju Programa 'Energija i klimatske promjene' povećanjem korištenja tehnologija s manjom emisijom ugljika i povećanom sigurnosti opskrbe energijom u Republici Hrvatskoj.

Koristi koje će solarna elektrana Opće bolnice Zadar donijeti ne samo bolnici nego i široj zajednici bit će primjer i poticaj lokalnim i nacionalnim ustanovama na korištenje obnovljivih izvora energije, prenosi Otoci.eu.

Provedbom planiranih komunikacijskih aktivnosti kontinuirano će se informirati zaposlenici, korisnici bolničkih usluga, lokalna i nacionalna poslovna zajednica o dobrobiti korištenja obnovljivih izvora energije u zaštiti okoliša smanjenjem emisija CO2.

Očekivana proizvodnja iznosi oko 280 MW h električne energije, a vrijednost ulaganja je oko 260 000 eura

Smanjit će potrošnju električne energije primljene iz elektroenergetske distribucijske mreže za 19,11% te će posljedično tome bolnica ostvariti uštedu. Ukupne površine elektrane iznosi 1.111 m2, a ukupna vrijednost investicije iznosi 261.352,88 EUR.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatska od EU za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora dobila 40 milijuna eura | | Morski HR
Hrvatska će dobiti 40 milijuna eura za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u sklopu paketa od 2.4 milijarde eura koji je europski Fond za modernizaciju stavio na raspolaganje za sedam država
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.