1 min. čitanja

Hrvatska od EU za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora dobila 40 milijuna eura

Hrvatska od EU za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora dobila 40 milijuna eura
Foto: Wikimedia

Hrvatska će dobiti 40 milijuna eura za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u sklopu paketa od 2.4 milijarde eura koji je europski Fond za modernizaciju stavio na raspolaganje za sedam država članica EU.

Fond se financira prihodima od dražbovne prodaje emisijskih jedinica u sustavu EU i cilj mu je poduprijeti deset članica s nižim prihodima prilikom prelaska na klimatsku neutralnost.

Korisnice su Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Slovačka.

Ovo je treći ciklus ulaganja fonda, koji je sada stavio na raspolaganje 2.4 milijarde eura za 45 projekata u sedam država članica. Riječ je o ulaganjima u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, modernizaciju elektroenergetskih mreža i energetsku učinkovitosti u energetskom sektoru, industriju, u sektor zgrada i prijevoza te za zamjene ugljena gorivima koja proizvode manje ugljika.

Tko je dobio najviše sredstava?

Najviše sredstava ide Rumunjskoj (1.391 milijarda), Češkoj (520 milijuna), Poljskoj (244.2 milijuna), Litvi (85 milijuna), Mađarskoj (74.3 milijuna), Slovačkoj (49.5 milijuna) i Hrvatskoj (40 milijuna).

Tih 40 milijuna eura namijenjeno je za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, prenosi Index.hr

– Prihodi od sustava trgovanja emisijama donose konkretne rezultate na terenu: pomažu zemljama korisnicama da smanje emisije stakleničkih plinova u ključnim sektorima i postanu klimatski neutralne. Osim toga, ta znatna financijska injekcija može služiti za pokretanje projekata koji će ubrzati našu energetsku tranziciju, neophodnu nakon ruske invazije na Ukrajinu – izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.