1 min. čitanja

Sumporna voda izvire ispod splitskog Marjana - Znanstvenici odbacuju da je ovdje nekad bio vulkan!

Sumporna voda izvire ispod splitskog Marjana - Znanstvenici odbacuju da je ovdje nekad bio vulkan!
Foto: Dalmacija danas /Youtube / Screenshot

SPLIT - Legenda kaže da je park-šuma Marjan nekoć bila vulkan. Nekima je dokaz toj tvrdnji činjenica da se u podnožju Marjana nalaze izvori sumporne vode koji su karakteristični za vulkanska područja.

Marjan nije bio Vulkan

No, domaći znanstvenici takve teze odlučno odbacuju. Tako dr. Tihomira Marjanac, geolog sa zagrebačkog PMF-a, smatra da su splitski termalni izvori znak da u Dalmaciji ima ugljikovodika, no radi se tek o pretpostavci jer nikakva znanstvena ispitivanja nisu obavljena, piše Dalmacija danas.

Nakon što su u prvom dijelu prosinca pale obilne oborine, konkretno u Splitu oko 200 litara po kvadratnom metru, probudila su se marjanska vrela.

Mnogi splitski izvori u sebi sadrže sumpor, a vrela se protežu od Prve vode do instituta. Gotovo svako desetak metara može se naići na jedan izvor. Najpoznatiji su oni s istočne strane splitskih "zelenih pluća".

Potoci uz Dioklecijanovu palaču

Poznato je i da su starim dijelom Splita nekada tekla dva velika potoka i to uz istočne zidine Dioklecijanove palače te jedan niz današnju Marmontovu. Sumporna voda i danas utječe u more na Rivi, što mnogim turistima i nije pretjerano draga pojava.

Inače, marjanska vrela završavaju u moru, a neka i izviru u njemu, što znači da Split ima svoje vruje. Dva su velika izvora pod morem i to na Lubinskom portu i kod Prve vode.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.