2 min. čitanja

SULUDO Po Splitu operiraju turistički vodiči koji to nisu: "Prolaze bez kazne jer inspektori nemaju sudskog tumača!"

SULUDO Po Splitu operiraju turistički vodiči koji to nisu: "Prolaze bez kazne jer inspektori nemaju sudskog tumača!"
Foto: Depositphotos

Gužva je na ulicama centra grada. Sve je više turista i grupa koje obilaze Dioklecijanovu palaču, pa je više posla za turističke vodiče, ali i prevarante među njima.

Turistički vodiči s raznih strana svijeta bez dozvole nesmetano vode turiste po Splitu i po drugim gradovima Hrvatske – upozorava Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske, prenosi Dalmatinski portal.
Predsjednica te krovne udruge Kristina Nuić Prka kazala je da su već pisali na desetke prijava Državnom inspektoratu, uz fotografije, i molili da izađu na teren.

- Nedavno je inspekcija napokon izašla na teren, a onda smo ponovo svjedočili zaustavljanju isključivo vodiča s iskaznicom oko vrata, dok su pokraj njih uredno prolazili oni bez nje - ispričala je Nuić Prka.

Plava iskaznica oko vrata je dokaz da je vodič licenciran i legalist, a na ulicama je i popriličan broj onih koji ne posjeduju potrebne dozvole za obavljanje tog posla.

- Rečeno nam je da se strani nelegalni vodiči ne mogu zaustaviti bez sudskog tumača. Radi se naravno, o nonsensu. Da je stvarno tako komunalni redari ne bi mogli kazniti nijednu jedinu osobu tijekom ljeta. Razumijem da imamo malo inspektora na terenu i da su ti ljudi uistinu preopterećeni i rade težak posao, ali onda nešto sustavno treba popraviti. To su novci koje gubi državni proračun jer se zakoni ne provode - poručila je predsjednica ZDTVH-a

Kazne i nisu baš male - mogu biti više od 1000 eura za fizičku osobu ulovljenu u prekršaju!

- Strani turistički vodiči, pogotovo iz Azije nisu rijetkost ni u drugim gradovima Hrvatske. Nije samo problem ilegalno poslovanje, i nelojalna konkurencija domaćima, već i to da nelicencirani stranci znaju tumačiti našu povijest i kulturu na potpuno pogrešan način. Inspekcija, da bi izašla na teren, treba i sudskog tumača i policajca. Pa, kažu nam domaći vodiči, u praksi to izgleda da više kontroliraju njih nego ilegalce - završava Kristina Nuić Prka.

Važno je naglasiti da nisu svi strani vodiči nelegalni, ali neki ipak jesu i po tom se pitanju očito ne djeluje kako bi trebalo!

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.