2 min. čitanja

Sukob zbog rampe u Koromačnom

Sukob zbog rampe u Koromačnom
Foto: Screenshot

Da je dobra komunikacija uvijek temelj svega, pokazalo se na primjeru mjesta Koromačno u Istri. Ondje je, čini se, upravo nje nedostajalo, jer umalo nije došlo do fizičkoga sukoba između lokalnoga stanovništva i čelništva općine. I to zbog rampe.

Koromačno je najpoznatije po tvornici cementa

Nakon nekoliko godina prijepora lokalna zajednica s tvornicom je postignula zajednički jezik i mjesto je i turistički procvjetalo. Toliko da je sad općina odlučila rampom zabraniti ulazak u Koromačno svima osim stanovnicima. Da se spriječi prometni kaos.

– Pristup plažama, pristup trgovini nismo ograničili, to je još uvijek svima dostupno, samo je sad način drugačiji, a to je da se moraju parkirati 200-tinjak metara na ulazu u naselje i prošetati do prvih plaža – ističe načelnica općine Raša Glorija Paliska.

Prije nekoliko godina mještani su se uspješno usprotivili rampi. I tada, kao i sad nude druga rješenja.

– Parkirna mjesta, da se postavi znakove gdje treba parkirati, ne treba parkirati, a kad se stavi znak gdje ne treba parkirati ako nije moguće drugo, da se stave stupići ili betonski čunjevi. Načelnica Glorija u tri godine nije ništa poduzela – kaže Lino Dobrić.

Za komunalnoga redara bilo bi puno posla da ga se češće vidi, kažu stanovnici.

– Ja ga nikad nisam vidjela, ako on i postoji, ja ga osobno nisam vidjela, niti tu postoji kakav znak, niti postoji išta. Da, plan postoji, za parkiralište i regulaciju prometa, ali taj plan nikada nije izveden – rekla je Ljiljana Česnik iz Labina.

Prvo rampa da počne red, kaže neumoljivo načelnica. Onda će se razmišljati o daljnjim prometnim rješenjima.

Na koji će se način barke po naselju micati i drva po naselju, cjelokupno uređenje, za okućnice, parkiranje oko njih, parkiralište za plažu.

– Čim riješimo priobalna naselja nastavljamo tu dalje – kaže načelnica Paliska.

Oni najstariji, ujedno su i najmiroljubiviji. Njima sve veća gužva ne smeta.

– Meni ne smeta, čak i pod prozor moj parkiraju, ja nikad nisam rekao ništa, ne. Bolje tako nego da je pusto mjesto – smatra Remiđo Grgorinić iz Koromačnog.

Reda svakako mora biti, posebice kad je o prometu riječ, ponajprije zbog sigurnosti života. No, šaka o stol nikada nije izazvala pljesak. U ovome slučaju načelnica je ipak malo popustila. Karticu će za rampu dobiti i stanovnici okolnih mjesta koja Koromačnu gravitiraju, kaže. Ali, rampu će, ističe, svakako postaviti, piše HRT.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.