2 min. čitanja

Suhomesnate delicije, začinjene burom

Suhomesnate delicije, začinjene burom
Foto: Marijan Zujić

Marijan Zujić u kolumni o svojim jednostavnim domaćim receptima prikazuje svu raskoš koju može učiniti dalmatinska bura u kombinaciji s nešto tradicijskog znanja.

– Evo nekoliko mojih fotografija na temu domaćih suhomesnatih proizvoda.

– Mislim da se nema tu što pisati, sol, bura, začini za kobasice (već smo objavili “Napravite sami domaće kobasice“) – kaže Zujić, a mi možemo potvrditi da slike govore više od riječi.

Foto: Marijan Zujić

– Pršute sušin u pršutani u Kostanjama, omiško zaleđe a sve ostalo sušim sam. Meso se posoli krupnom morskom soli i tako drži tjedan dana. Nakon toga se opere i suši na dimu drvima sa sela, hrast, grab, jasen… i to je sve. Naravno važna je i naša bura i hladno zimsko vrijeme.

Foto: Marijan Zujić

No ipak, kad se radi o sušenju mesa i problemu s visokim temperaturama u posljednje vrijeme, Zujić otkriva gdje je pravi problem:

– U Kostanjama je i sada hladno, to je samo bitno za pršute a za ostalo meso, pečenicu, kosti, pancetu, kobasice to je nebitno, jer ovo meso koje sam nabrojio nije podložno kvarenju. Često se kupuju pršuti za sušenje, koji su bili zaleđeni u centrima i tu nastaje problem.

Foto: Marijan Zujić

Poznato je da se povećaje volumen tekućine prilikom smrzavanja, u mesu onda popucaju ovojnice mišića i ostalih stanica pa kada je toplije vrijeme otvoren je na taj način put bakterijama koje kvare meso. Da ne spominjem kad se meso ledi i odmrzava više puta dok se ne proda. Za pancetu nema problema jer je puna masnoće a mast je prirodni konzervans – pojašnjava Zujić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Napravite sami domaće kobasice
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.