1 min. čitanja

Na razmjere suše upozorava i ''kamenje gladi''

Na razmjere suše upozorava i ''kamenje gladi''
Foto: Ilustracija/ Pexels/Baskin Creative Studios

Intenzivna suša smanjuje vodostaje diljem Europe, otkrivajući kamena upozorenja budućim generacijama na teška vremena koja dolaze.

Stoljetne kamene gromade, poznate kao ''kamenje gladi'' izronile su prošlog tjedna u mnogim europskim koritima načetim sušom. Jedna takva pojavila se i na obalama rijeke Elbe, koja izvire u Češkoj i teče kroz Njemačku.

Stijena datira iz 1616. godine i na njemačkome jasno upozorava na posljedice suše - ''Ako me vidiš, plači''. Prije 1900. godine na kamenu su uklesane sljedeće godine velikih sušea: 1417., 1616., 1707., 1746., 1790., 1800., 1811., 1830., 1842., 1868., 1892. i 1893., zapisao je u studiji iz 2013. jedan češki istraživački tim, prenosi N1.

Posljednji put hidrološki 'kameni alarmi' pojavili su se tijekom 2018. godine.

A suša koja trenutno pogađa Europu mogla bi biti najgora u posljednjih 500 godina, upozorio je nedavno Andrea Toreti, viši istraživač u Zajedničkom istraživačkom centru Europske komisije.

-Ni jedan drugi događaj u proteklih 500 godina nije bio sličan suši iz 2018. Ali ova godina je, mislim, gora. Postoji vrlo visok rizik od sušnih uvjeta koji će se nastaviti tijekom sljedeća tri mjeseca - istaknuo je Toreti početkom mjeseca, javlja Euronews.

Prema Europskom opservatoriju za sušu, 47 posto Europe je u uvjetima upozorenja na sušu, što znači da postoji manjak vlage u tlu; još 17 posto je u pripravnosti, što znači da je vegetacija pod stresom, prenosi Science Alert.

Sve više istraživanja povezuje suše s klimatskim promjenama, odnosno porastom temperatura koji uzrokuje promjene u oborinama i pojačava isparavanje.

N1/V.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.