1 min. čitanja

Sudarili se kineski i filipinski brod u Južnom kineskom moru

Sudarili se kineski i filipinski brod u Južnom kineskom moru
Foto: Screenshot/YouTube

Incident se dogodio danas u vodama uz drugi Thomasov plićak na otočju Spratly, područlju koje je inače jednmo od najspornijih dodirnih točaka dviju zemalja.

Trilijuni dolara u brodskoj trgovini prolaze kroz Južno kinesko more svake godine, a vjeruje se da se ispod dna Južnog kineskog mora nalaze ležišta nafte i plina. Kina ga sve agresivije svojata i nekako svako malo pa dođe do incidenta.

U ovoj je slučaju kineska obalna straža optužila filipinski brod da je "ilegalno plovio morem u blizini grebena Ren'ai na kineskom otočju Nansha, koristeći službeni izraz Pekinga za otočje Spratly, javlja Reuters.

- Filipinski brod za dopunu ignorirao je mnoga upozorenja kineske strane. Približio se kineskom brodu na neprofesionalan način, što je dovelo do sudara. Kineska obalna straža poduzela je mjere kontrole protiv filipinskog broda u skladu sa zakonom - objavila je kineska obalna straža bez navođenja detalja.

Kina je prethodno upozorila Filipine na upad u ono što je smatrala svojim teritorijalnim vodama i izdala nova pravila koja su stupila na snagu 15. lipnja.

Prema novim pravilima, kineska obalna straža ovlaštena je upotrijebiti smrtonosnu silu protiv stranih brodova u vodama na koje Peking polaže pravo i zadržavati prekršitelje bez suđenja 60 dana.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.