1 min. čitanja

Stvara se zaštićeni koridor za ugrožene životinje u Tihom oceanu

Stvara se zaštićeni koridor za ugrožene životinje u Tihom oceanu
Foto: Pexels

Kako bi pomogle najugroženijim morskim životinjama, četiri latinoameričke zemlje pokrenule su inicijativu kojom namjeravaju 500 tisuća četvornih kilometara Pacifika proglasiti strogim rezervatom.

Morski rezervat istočnog tropskog Pacifika (CMAR) zajednička je inicijativa Paname, Ekvadora, Kostarike i Kolumbije kojom se planira strogo zaštititi 500 tisuća četvornih kilometara morskog područja kako bi životinje kojima zbog izlova prijeti izumiranje slobodno mogle migrirati.

Plan uključuje povećanje zaštićenog područja Galapagosa za 45% te zaštitu Cocos Ridgea – podvodnog planinskog lanca između Kostarike i Galapagosa koji je važan migracijski put za ugrožene vrste kao što su kitopsina ili mlat.

Tako će na polovici od 130 tisuća četvornih kilometara zaštićenog područja oko Galapagosa ribolov biti u potpunosti zabranjen, dok će na drugoj polovici on biti dopušten, ali samo parangalima u određenom periodu. Ostatku CMAR-a ribarski brodovi neće se smjeti približiti. Zasad se još ne zna na koji način će se provoditi kontrola ovog golemog zaštićenog područja.

Ekvadorski predsjednik je, inače, prije mjesec dana na UN-ovoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, potvrdio kako će njegova zemlja proširiti zaštićeno područje Galapagosa za dodatnih 60 tisuća četvornih kilometara u zamjenu za smanjenje vanjskog duga, koji trenutačno iznosi oko 45% ekvadorskog BDP-a.

Što god bio razlog proširenju zaštićene zone za migracije mlatova, morskih kornjača ili kitopsina dobro je znati da ugrožene životinje barem na jednom dijelu svog životnog prostora mogu biti sigurne od masovnog izlova.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO U zamjenu za vanjski dug Ekvador proširuje morski rezervat Galapagosa
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.