2 min. čitanja

Struja se postepeno vraća u Dalmaciju i Crnu Goru - Uzrok kolapsa dalekovod između Grčke i Albanije!

Struja se postepeno vraća u Dalmaciju i Crnu Goru - Uzrok kolapsa dalekovod između Grčke i Albanije!
Foto: Pixabay

Električna energija bez koje je oko 12.20 ostala doslovno cijela Dalmacija polako se počela vraćati nešto prije 13.30 sati. Kako se neslužbeno doznaje struja se vraća postupno, te bi najkasnije do 15.30 sati čitava Dalmacija trebala imati električnu energiju.

HEP je ranije priopćio da je prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Za sada su u elektromrežu uključeni dijelovi Splita, te drugih gradova i mjesta. Hrvatski operator prijenosnog sustava radi analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok.

Osim nestanka struje pojavio se problem nestanka interneta. Kako se doznaje zbog strujnog, ali i internetskog incidenta, građani ne mogu u ljekarnama predizati svoje lijekove, javlja HRT.

Struje nije samo nestalo u Dalmaciji. Nije je bilo u dijelovima BiH, Slovonije, te Crne Gore u kojoj je navodno i došlo do kvara.

Zbog nestanka struje su po gradovima bile nesnosne gužve na cestama, a zbog vanjskih temperatura od plus 40°C neki su u stanovima mjerili i desetak stupnjeva više temperature.

U Splitu su vatrogasci imali 25 intervencija zbog ljudi koji su ostali zatočeni u liftu te nekoliko zbog gašenja agregata kao i na desetke poziva uznemiraneih građana.

- Za ovakve incidente se na europskoj razini se osnivaju radne skupine koje istražuju ovakve stvari. Takve istrage traju šest mjeseci - rekao je na press konferenciji Danko Blažević iz Hrvatskog operatora prijenosnog sutava.

- Neki dalekovod između Grčke i Albanije je ispao i onda su se tokovi poremetili. Ali to nije službeno, to su zasad preliminarne informacije - rekao je, pa dodao: 

- Prošle godine smo oborili rekord u ljetnoj potrošnji, danas smo bili daleko od toga.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ŠTO SE DOGAĐA? Cijela Dalmacija ostala bez struje, a nema je u BiH i Crnoj Gori!
Nešto prije 12.30 sati cijela Dalmacija ostala je bez električne energije. Imamo dojave čitatelja iz iz Zadra, Šibenika, Primoštena i Rogoznice, šibenskih otoka, Splita, Omiša, Hvara, Makarske, Ploča, Dubrovačkog primorja i samog Dubrovnika, Konavala, te Elafita, kako je nestalo struje. Također, kolaps u prometu nastao je i u Splitu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.