3 min. čitanja

Stručnjaci se nakon nedoumica usuglasili: "Školjkaš nađen u Tribunju nije invazivna vrsta, nego njena učestala domaća srodnica"

Stručnjaci se nakon nedoumica usuglasili: "Školjkaš nađen u Tribunju nije invazivna vrsta, nego njena učestala domaća srodnica"
Foto: HVI

Nakon što su objavili da su kod uzgajališta školjaka u Tribunju stručnjaci Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu pronašli invazivnu vrstu, javili su se kolege sa Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu da pronađena školjka nije ona za koju su zagrebački kolege mislili. Naposljetku su se s drugim stručnjacima iz ovog polja usuglasili da je pronađena vrsta zapravo domaća srodnica onoj invazivnoj.

Projekt očuvanja plemenite periske u Jadranu - školjkaš nađen u Tribunju nije invazivna vrsta Pinctada radiata nego njena domaća srodnica vrlo česta i rasprostranjena u Jadranu, Pteria hirundo (Lastavica), objavili su danas iz Hrvatskog veterinarskog instituta.

U okviru projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta( HVI)  Željko Mihaljević i Angela Bradarić, zajedno sa koordinatoricom projekta za srednji Jadran, Milenom Ramov iz PP Telaščica, te ravnateljicom Anitom Babačić Ajduk i Markom Plenča Mudrić iz JU Priroda Šibansko- kninske županije napravili su u četvrtak 29.02.24. terenski izvid u Tribunju nakon dojave g. Ivice Ajdukovića, suvlasnika uzgajališta školjki Seashell d.o.o. o nalazu periske na uzgajalištu.

Na uzgajalištu su zatečene tri školjkaša od kojih niti jedna nije bila Plemenita periska (Pinna nobilis). Dvije žive jedinke su odmah na temelju video snimke i fotografije na uzgajalištu, na žalost  zamijenjene za invazivnu vrstu Pinctadu radiatu, čija mlađ je do sad zabilježena na linijama kolektora Lastova, Lokruma, Mljeta, Šćedra i ušću Cetine.

Naknadno su, odmah po objavi  članka, ove dvije jedinke determinirane od strane većeg broja biologa kao domaća vrsta školjkaša  Pteria hirundo, čiji hrvatski naziv je "Lastavica". Iako  nakon dojave g. Ajdukovića sa uzgajališta Seashell d.o.o. nisu utvrđene jedinke Plemenite periske izuzeti su organi i tkiva školjkaša za molekularne analize prisutnosti parazita Haplosporidium pinnea i Mycobacterium  vrsta, a DNK barkodiranjem vrste će se omogućiti razlikovanje "genetski čistih" jedinki od potencijalnih hibrida.Mlade jedinke lastavice često se u dojavama zamjene za jedinke plemenite periske pa je suradnja svih znanstvenika od neprocjenjive važnosti u informiranju populacije koja živi od mora i s morem. 

Na stranicama "Živi svijet Jadranskog mora" i " Jadranska malakološka grupa" je moguće postaviti upit za determinaciju vrste, a za školjkaše za koje postoji sumnja da su mladi primjerci plemenite periske, oformljena je platforma Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja "Jeste li ih vidjeli?"Zajednička suradnja svih znanstvenika rezultira ispravnom informiranosti javnosti, populacije u cjelini, a pogotovo ribara, uzgajivača i ronioca, bez čijeg angažmana gubimo nadu u očuvanje morskog ekosustava, ne samo plemenite periske, poručuju iz Hrvatskog veterinarskog instituta.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U potrazi za plemenitom periskom, stručnjaci u Tribunju otkrili invazivnu vrstu!
Jučer je u Tribunju, na poziv Ivice Ajdukovića, suvlasnika uzgajališta Seashell d.o.o., obavljen monitoring školjkaša pronađenih u moru na linijama uzgoja dagnji. Milena Ramov, stručna voditeljica PP Telaščica, koja na srednjem Jadranu vodi aktivnosti Projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu, uz suradnju sa JU Priroda Šibensko-
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.