3 min. čitanja

U potrazi za plemenitom periskom, stručnjaci u Tribunju otkrili invazivnu vrstu!

U potrazi za plemenitom periskom, stručnjaci u Tribunju otkrili invazivnu vrstu!
Foto: Angela Bradarić

TRIBUNJ - Jučer je u Tribunju, na poziv Ivice Ajdukovića, suvlasnika uzgajališta Seashell d.o.o., obavljen monitoring školjkaša pronađenih u moru na linijama uzgoja dagnji.

Milena Ramov, stručna voditeljica PP Telaščica, koja na srednjem Jadranu vodi aktivnosti  Projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu,  uz suradnju sa  JU Priroda Šibensko- Kninske županije i istraživačkog tima Hrvatskog veterinarskog instituta (HVI), provjerila je tri jedinke školjkaša za koje se temeljem poslane foto dokumentacije postavila sumnja da pripadaju  kritično ugroženoj vrsti Pinida, Pinna nobilis ili Pinna rudis. Naime, u rujnu prošle godine je istraživački tim HVI roneći na jednom od uzgajališta Seashell-a pretpostavio mogućnost pronalaska mlađi plemenite periske na sidrenim konopima, pa je  prijavak pronalaska od strane g. Ajdukovića bio hvale vrijedna suradnja i pomoć u Projektu.

0:00
/0:23

Na žalost, jedna jedinka prepoznata kao Pinna rudis, koja se sve češće bilježi u Jadranu, je uginula, ali je njeno tkivo ostalo očuvano i upotrijebit će se za analizu prisustva patogena, posebno parazita Haplosporidium pinnae, u laboratorijima HVI. Druge dvije jedinke nisu pripadale porodici Pinida, temeljito su pregledane i uz pomoć prof. Tatjane Bakran Petricioli su determinirane kao invazivna vrsta, Pinctada radiata. Članovi istraživačkog tima HVI, dr.sc. Željko Mihaljević i Angela Bradarić su potvrdili nalaz ove invazivne vrste tijekom pregledavanja kolektora na Lastovu 2021.godine, te na kolektorima na otoku Mljetu i Šćedru ove godine.

Ravnateljica JU Prirode Šibensko- Kninske županije Mr.sc. Anita Babačić Ajduk i Mag. Marko Plenča Mudrić nisu do sad zabilježili nalaz Pinctade radiate na svom području, te je pohvalila angažman g. Ajdukovića i apelirala na ostale uzgajivače da obrate pažnju na raznolikost organizama koje nalaze na svojim linijama uzgoja te dijave svoja zapažanja.

Kolektori za prihvat jedinki periske, koji se svako proljeće postavljaju u more, a na jesen vade iz mora i pregledavaju, daju djelomični uvid u organizme koji kreiraju  sliku morskog ekosustava. Upravo zato ovim putem šaljemo poziv svim uzgajivačima da dojave nalaze sa svojih linija uzgoja, na taj način bi imali više mogućnosti pronaći mlađ plemenite  periske, samim tim i potencijalne lokalitete živih jedinki koje su preživjele pomor, te su  možda jedina nada za očuvanje te vrste. 

Projekt očuvanja plemenite periske u Jadranu koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a sufinancira Fond za zaštitu okoliša.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.