2 min. čitanja

Stroža ekološka regulativa dovodi do zagrijavanja oceana

Stroža ekološka regulativa dovodi do zagrijavanja oceana
Foto: Pixabay

Dekarbonizacija pomorskih goriva mogla bi imati neobičnu pojavu u obliku zagrijavanja oceana, i to globalnog.

Jedan primjer iznenađujuće nuspojave globalne ekološke politike smanjenja emisija bio je skok temperatura morske vode na sjevernoj hemisferi otkako su novi strogi propisi o onečišćenju stupili na snagu prije tri godine, piše Reuters.

Naime, čini se da je problem nove pomorske ekologije u manjku sumpora u brodskim gorivima, a posljedice su brže zagrijavanje oceana i globalni rast temperature, osobito na sjevernoj hemisferi, prenosi Energetika-net.com.

Naime, 1. siječnja 2020. Međunarodna pomorska organizacija (IMO) uvela je standarde brodskih emisija koji su smanjili najveću dopuštenu razinu sumpora u gorivima za brodove.

Poznata kao IMO2020, nova pravila bila su usmjerena na smanjenje onečišćenja zraka koje izbacuje globalna brodska flota, a studija IMO-a tvrdila je da će 570.000 preuranjenih smrti biti spriječeno globalno između 2020. i 2025. čišćim gorivima.

Manje sumpora - rast temperature mora


Rezultirajući nagli pad sumpornih čestica u atmosferi, međutim, izazvao je porast sunčevog zračenja koje su apsorbirali oceani duž najprometnijih svjetskih pomorskih ruta, prema studiji klimatologa Leona Simonsa.

Prema Simonsu, članu odbora Rimskog kluba - neprofitne skupine intelektualaca i poslovnih lidera koji raspravljaju o glavnim globalnim problemima - prethodno više razine čestica sumpora pomogle su u odbijanju sunčevog zračenja. Kako su razine sumpora padale, više je zračenja apsorbirano u oceane.

To je pomoglo podići temperaturu oceana, s morskim površinama na sjevernoj hemisferi 2022. u prosjeku za 1 stupanj Celzijusa više od prosjeka od 1979. do 2000. godine.

- Ako se ovaj trend nastavi, to bi moglo značiti da će se srednje geografske širine sjeverne hemisfere (gdje mnogi od nas žive) zagrijavati mnogo brže - rekao je Simons u nedavnoj objavi na Twitteru.

Ovo nepopularno istraživanje, koje bi moglo biti i ignorirano od zakonodavaca, u svakom slučaju poziv je da se dekarbonizacijskoj problematici pomorskih goriva pristupi ozbiljnije, prenosi Energetika-net.com.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.