1 min. čitanja

Strikomanova Milenijska fotografija u čast Špiri Guberini

Strikomanova Milenijska fotografija u čast Špiri Guberini
Foto: Šime Strikoman

ŠIBENIK – Šime Strikoman, poznati vodički fotograf, snimio je jučer svoju novu milenijsku fotografiju koju je posvetio nedavno preminuloj legendi hrvatskog glumišta Špiru Guberini.

Sredinom 15. stoljeća kreativnom pobudom Jurja Dalmatinca i njegovih suradnika na šibenskoj katedrali sv. Jakova isklesano je iz kamena sedamdeset jedna ljudska glava. One krase vanjske rubove svetišta i mnogo se puta pokušalo utvrditi koga predstavljaju. Neki zastupaju činjenicu da se radi o poznatim Šibenčanima tog vremena, iako to nije nikada u potpunosti dokazano.

Na šibenskom Trgu Republike Hrvatske, pored katedrale sv. Jakova, kreativnim izrazom umjetnika današnjeg vremena izrađena je još jedna glava. Iz jako sentimentalnih pobuda, milenijskim alatima, od zaborava će se sačuvati jedan stvarni, na žalost pokojni stanovnik Šibenika, Špiro Guberina.

Šime Strikoman posebno je dirnut s odlaskom poznatoga filmskog i televizijskog glumca s kojim je ostvario i filmsku suradnju na snimanju dugometražnog filma i serije Kanjon opasnih igara.

Današnja milenijska posveta, dostojna je glumačkog velikana. Portret na kamenu od bijelog papira predstavlja Špiru u ulozi Strikana u seriji Velo misto.

Strikoman je i danas umjetnìčkim igrama uspio isplesti prošlost sa sadašnjosti, stvarnost s fikcijom, život s vječnosti.

Kako ni Juraj Dalmatinac nije mogao bez suradnika, tako ni Strikoman nije mogao sam izraditi zahtjevnu milenijsku scenu. Uz suprugu Editu, pomagala mu je i Martina Ptičar.

Postavljanje instalacije su pomogli Grad Šibenik i Gradski parking.

Fotografija na šibenskom trgu postaje vječnost, kao i uloge udahnute žićem glumca, koji je milenijskoj ekipi na kraju sigurno šapnuo:

“Muke ti ježeve”, ostavili ste puno posla nekom škovacinu.

Željka Bitenc

PROČITAJTE JOŠ:

ADIO, LEGENDO Posljednji ispraćaj Špira Guberine: “Vratio se u svoj voljeni Šibenik”
Dan je Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – Evo kako ga je obilježio milenijski fotograf Šime Strikoman
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.