2 min. čitanja

Dan je Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – Evo kako ga je obilježio milenijski fotograf Šime Strikoman

Dan je Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – Evo kako ga je obilježio milenijski fotograf Šime Strikoman
Foto: Šime Strikoman

TROGIR – Poznati i nagrađivani vodički snimatelj i fotograf, Šime Strikoman, podsjetio je da se danas obilježava Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i prisjetio događaja od prije devet godina kad je snimio, sad već legendarnu fotografiju eskadrile kanadera u sastavu HRZ-a, kako u letu simultano izbacuju vodene bombe…

Kada bih brzopleto razmišljao, rekao bih da je događaj današnjeg dana bio slučajnost, ali moje iskustvo, godine rada i brojna poznanstva, govore mi da u životu nije ništa slučajno. Stigao sam u Split, a zatim u 93. zrakoplovnu bazu u Divuljama pokraj Trogira, na pokaznu vježbu Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Zahvaljujući generalu Mati Obradoviću zapovjedniku Operativnog vatrogasnog zapovjedništva pri Hrvatskoj vojsci, našao sam se u Divuljama i zajedno sa svim uzvanicima, predstavnicima medija i pripadnicima HV i vatrogasnih postrojbi prisustvovao prezentaciji odlično organiziranim protupožarnim elementima, bez kojih je ljetna sezona nezamisliva u smislu zaštite i sigurnosti od požara.

Snimao sam kanadere prvi put u javnosti prezentiranom manevru ispuštanja morske vode, ujednačeno, kao da to rade svakodnevno. Atraktivna scena, puna adrenalina, snage i sigurnosti.

Uzbuđen, prepun ponosa na sve svoje prijatelje i suradnike iz vojnih redova, na pilote helikoptera, na ratne brodove, te na pilote koji su kanaderima uveličali moja snimanja Milenijskih fotografija, svojim sudjelovanjem davali potporu mom radu, odlučio sam ovu fotografiju uvrstiti u Knjigu Milenijskih fotografija, i bez imalo dvojbe nazvati je 246. Milenijska fotografija Šime Strikomana.

Prezentiranom spretnosti i uigranosti pripadnici Operativne vatrogasne postrojbe su to svakako zaslužili. Potporu mojoj odluci dali su i pozivi mojih prijatelja na mobitel za vrijeme vježbe, koji su me obasipali upitima, snima li se to nova Milenijska fotografija, kada se redaju zrakom brojne letjelice. Snimala se, ali ovoga puta ne u mojoj režiji, već uigranoj, planiranoj i preciznoj režiji Operativnog vatrogasnog zapovjedništva Hrvatske vojske.

Operativno vatrogasno zapovjedništvo Hrvatske vojske, u Divuljama je prezentiralo posebnim uzvanicima, predstavnicima medija, pripadnicima HV i vatrogasnih postrojbi odlično organiziranu vježbu prepunu protupožarnih akcija i elemenata, bez kojih je ljetna sezona nezamisliva u smislu zaštite i sigurnosti od požara. Vježbu je prezentiralo pet kanadera, air-traktor, helikopteri, desantni brod, desantno-jurišni brod, gumeni čamci “leader”, te minopolagač Krka.

Posebna atrakcija bio je trenutak, kada je svih pet kanadera, u isti trenutak, uigranim manevrom ispustilo ogromnu količinu vode čija je snaga slobodnog pada potpuno opravdala riječi ministra obrane RH Davora Božinovića: Naše snage spremne su za ljetnu sezonu i borbu protiv požara!

Zahvaljujući Darku Dukiću, zapovjedniku Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske, dobio sam imena posada svih zrakoplova te ih sa radošću, što su i oni pristupili u veliko društvo Milenijskih prijatelja, navodim:

Kapetan – zap eskadrile
Bj. Davor Turković
Kopilot Stn. Darko Turković

Kapetan
Bj. Ivica Markač
Kopilot
Puk. Goran Vlahović Kapetan
Bj. Marijan Batarilović
Kopilot
Bj. Željko Žugaj

Kapetan
Sat. Tomislav Slavica

Kopilot
Sat. Stjepan Radonić Kapetan
Puk. Damir Jurišić

Kopilot
Puk. Miroslav Franjić

Šime Strikoman

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.