1 min. čitanja

Strijelka kao novi protagonist zdravog jadranskog obroka

Strijelka kao novi protagonist zdravog jadranskog obroka
Foto: Promo

PULA – U prostoru edukacijske kuhinje na Gradskoj tržnici Pula, u organizaciji Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o. i u sklopu projekta INVESTINFISH, održana je degustacijska radionica na temu uvođenja inovacija u sektor ribarstva i akvakulture Istarske županije.

Tom je prigodom kulinarski potencijal strijelke, inače agresivne i invazivne riblje vrste u Jadranu, predstavio chef Robert Perić kroz pripremu inovativnih i kreativnih ribljih jela, koje su sudionici radionice imali priliku kušati.

Direktor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti istaknuo je kako je ova inicijativa u sklopu projekta INVESTINFISH dobar način da se zaokruže rezultati koje je IDA postigla u samom projektu; od kupnje kuhinjske opreme za pulske vrtiće  ukupne vrijednosti 85.000 kuna s ciljem potenciranja zdravije prehrane te većeg korištenja ribe u prehrani djece do poticanja razvoja inovativnih ulaganja 8 istarskih poduzetnika u ribarstvo i akvakulturu na način da je IDA izradila analizu postojećeg stanja i smjernice za razvoja ribarstva i akvakulture u Istarskoj županiji za razdoblje od 2021. do 2027. te omogućila  izradu 8 investicijskih studija koje će poslužiti za daljnji razvoj njihovih poslovnih ideja.

Tijekom radionice sudionici su imali prilike steći nova znanja  o ribljim vrstama s naglaskom na strijelku kao potencijalnu prijetnju u Jadranskom moru, obzirom da se radi o agresivnoj vrsti, koja udruženo s klimatskim promjenama predstavlja opasnost za prirodnu ravnotežu u morskom ekosustavu. Stoga se kao cilj nameće kontroliranje širenja strijelke, edukacija ribara o pravilnom načinu izlova te prilici za proširenje poslovanja te upoznavanje šire javnosti o navedenoj plavoj ribi i njenim karakteristikama, kao i o načinima pripreme za ukusan i zdrav obrok.

Projekt INVESTINFISH (Boosting INVESTments in INnovation of SMEs along the entire FISHery and aquaculture value chain), u kojem je ukupan proračun IDA-e  nešto veći od 1,5 milijuna kuna, provodi se uz sufinanciranje programa prekogranične  suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.