1 min. čitanja

STRAVIČNO OTKRIĆE Istraživali morsko dno pa otkrili tisuće bačvi

STRAVIČNO OTKRIĆE Istraživali morsko dno pa otkrili tisuće bačvi
Foto: Youtube / Screenshot

Oko 27.000 bačvi krcatih otpadom nakon više od pola stoljeća pronađene su nekoliko kilometara od obale Los Angelesa. Još nije sigurno kakav otpad se točno nalazi u tim bačvama, pa se i postavlja pitanje je li bolje te bačve tamo ostaviti ili ih sanirati.

Preko dva tjedna u ožujku američki znanstvenici su istraživali morsko dno otprilike četiri kilometara od obale te sonarnom tehnologijom potvrdili neslužbene podatke da su u razdoblju od 1947. do 1961. godine velike tvrtke bacale enormne količine otpada, prenose Mashable i Večernji list.

– Ono što smo vidjeli je bilo zapanjujuće – kazao je voditelj projekta Eric Terril.  Još nije poznato što se dogodilo s kemikalijama u tom otpadu, no Terril je objasnio kako to smeće zasigurno ima utjecaja na hranu koju jedemo.

– Postoje neke posljedice na hranu koju i mi jedemo, no još nismo sigurni koje su – kazao je.

Nije niti sigurno je li bolje taj otpad počistiti ili ne jer bi pomicanje tih bačvi moglo proliti kemikalije koje se nalaze unutra i tako napraviti veću štetu koja je već počinjena, a trebat će godine da se taj problem riješi.

Poznato je da jedna od tvrtki koja je uzrokovala ovo ogromno zagađenje je Montrose, kemijska tvrtka koja je bila u pogonu prošlog stoljeća i za koju se već otkrilo bacanje toksičnog otpada u kanalizaciju, no još treba otkriti koje su još tvrtke bile upletene u ovaj nered.

– Postoji nekoliko prepoznatljivih tragova u istraženom području koje upućuju na to da se bacanje otpada ponavljalo s nekih brodova – kazao je znanstvenik Terril.

Velika je vjerojatnost da jedna od kemikalija u bačvama je i DDT, trenutno zabranjeni insekticid za koji je dokazano da uzrokuje rak.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.