STRANI RADNICI Hoće li Filipinci osnovati sindikat i što to znači za poslodavce?

Nepalci u Hrvatskoj počeli su raditi na sindikalnom organiziranju. S obzirom na sve veći broj filipinskih radnika u turizmu i ugostiteljstvu, lako je pretpostaviti da bi u tom smjeru mogli krenuti i Filipinci.

Na uskrsni ponedjeljak u Zagrebu je održan sastanak 80-ak predstavnika nepalskih radnika u Hrvatskoj. To je bio početni korak u sindikalnom djelovanju Nepalaca kojih u Hrvatskoj radi oko 15.000, a zaposleni su uglavnom u građevini i dostavnim servisima.

U zadnje se vrijeme mnogo piše o teškim uvjetima u kojima žive, o lošim plaćama i eksploatatorskom ponašanju agencija koje ih dovode te je logično da se žele sindikalno organizirati.

U Hrvatskoj djeluje nekoliko stotina agencija za dovođenje stranih radnika, a njihov broj procjenjuje se na oko 125 tisuća. Filipinci su najzastupljeniji među prekomorskim zaposlenicima u hrvatskom ugostiteljstvu i turizmu.

Skoro svi vlasnici lokala hvale svoje strane radnike. Međutim, ako Nepalci u bilo kojem pravnom ili neformalnom obliku počnu zajednički nastupati prema poslodavcima, vrlo je vjerojatno da će to učiniti i Filipinci.

U tom se slučaju pravila igre mijenjaju, jer poslodavac više ne razgovara samo s desetak filipinskih konobara koji su mu neophodno potrebni, nego s organizacijom koja će zahtijevati da tih desetak konobara, kao i tisuće drugih filipinskih konobara i kuhara svugdje po Hrvatskoj, budu u svojim pravima izjednačeni s Hrvatima.

Ako se to zaista dogodi, vidjet ćemo hoće li Filipinci ostati najpopularnija radna snaga u hrvatskom ugostiteljstvu, piše Kult Plave Kamenice.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Na Pelješcu vape za radnicima
Uoči turističke sezone zbog bolje prometne povezanosti na poluotoku Pelješcu očekuju veći broj gostiju. No, poslodavci u ugostiteljskom sektoru suočeni su s kroničnim nedostatkom radne snage. Strani radnici popunjavaju radna mjesta u Orebiću, većinom su to Filipinci. Mark Anthony s Filipina kao kon…
Nautičari u brizi: “Nedostaje radne snage”
Vjesnici sezone ali i predsezone koja je započela blagdanima, su svakako nautičari. Koliko ih je u našim marinama rekao je direktor ACI marine Cres Alen Šepuka i direktor ACI marine Korčula Marko Skokandić. Uskrsni su blagdani ove godine nagovijestili dolazak ljetne turističke sezone zabilježivši v…
Zhang i Wang u ovoj su dalmatinskoj općini najbrojnije prezime!
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku koji su proveli popis stanovništva 2021. godine, dva kineska prezimena, Zhang i Wang, uvrštena su među deset najbrojnijih prezimena u Općini Slivno. U službenoj objavi Državnog zavoda za statistiku, prezimena Zhang i Wang, uz Sršen, Dragobratovi…