4 min. čitanja

Strani policajci o radu na Jadranu: “Ovdje smo stekli prijatelje za cijeli život”

Strani policajci o radu na Jadranu: “Ovdje smo stekli prijatelje za cijeli život”
Foto: PU istarska

PULA – Punih 15 godina hrvatska policija provodi projekt Sigurna turistička sezona (koji se od ove godine zove Sigurna turistička destinacija), u kojem im tijekom ljeta u pomoć stižu strani kolege. Od 2006. do ove godine u projektu je sudjelovalo više od 830 stranih policijskih službenika iz 20 zemalja.

Svi oni redom iz Hrvatske su otišli puni pozitivnih dojmova i, kako su sami rekli, lijepih uspomena, a mnogi su, kako su sami rekli, u Hrvatskoj stekli prijatelje za cijeli život.

Foto: PU istarska

Ove godine u projektu je sudjelovao 71 policijski službenik iz 15 zemalja, odnosno 16 policijskih
organizacija, a u Istri je svoj doprinos sigurnosti turista dalo 13 policijskih službenika iz šest zemalja.

Strani policijski službenici raspoređuju se u županije u kojima borave gosti iz njihovih zemalja kako bi im mogli biti na usluzi u slučaju potrebe pa su tako na području PU istarske i ove godine boravili austrijski, njemački, mađarski, poljski, slovenski i talijanski policijski službenici.

Austrijski policajci i ove godine boravili u Umagu.

Tijekom srpnja hrvatskim policijskim službenicima u Umagu pomagali su austrijske kolege – već poznati Stefan Buzanich i Marijana Kaldrmdzic, dok su u kolovozu pristigli Josip Filipovic i David Petrisic koji su po prvi puta dio ovog projekta.

Foto: PU istarska

– Drago mi je da sam dobio priliku biti dio ove međunarodne suradnje jer sve kolege s kojima sam bio u
kontaktu su jako ljubazne i spremne pomoći. Stekao sam dojam da su i turisti zadovoljni kada ugledaju policajca iz svoje zemlje, pristupaju nam bez zadrške, raspituju se kako to da smo u Hrvatskoj i hvale takav oblik suradnje – poručio je austrijski policajac Josip Filipovic, koji je tijekom kolovoza hrvatskim kolegama pomagao u prevenciji protupravnih ponašanja i poboljšanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu.

Oni koji poput Stefana i Marijane dolaze u Hrvatsku dugi niz godina, ovdje su stekli prava prijateljstva.

Foto: PU istarska

– Već nekoliko godina sudjelujem u ovom projektu i prezadovoljna sam ovdje. Osim upoznavanja s radom hrvatske policije, upoznala sam prijatelje koje ću imati do kraja života. Kad god sam nešto trebala, više kolega se javilo kako bi mi pomoglo. To su oni trenuci koji se ne mogu opisati riječima, već se trebaju doživjeti – ispričala je Marijana, a s njom se složio i Stefan.

– Već osam godina sudjelujem u ovom projektu i za njega imam samo riječi hvale. Suradnja s hrvatskim kolegama je izvanredna, čast mi je što sam ovdje i što imam priliku brinuti o sigurnosti austrijskih turista. Kada ugledaju poznatu policijsku odoru, malo se iznenade, no kada im objasnimo što radimo ovdje i da smo tu za njih, odmah se osjećaju sigurnije – kazao je Stefan.

Doživjeli i smiješne situacije

Na pulskom području o sigurnosti su, uz hrvatske policajce, brinuli i policajci iz Njemačke, Poljske i Slovenije.

– Ovo je druga godina da sam u Puli, a prije toga sam jednu godinu radio s kolegama u Makarskoj. Za mene je ovo jedno pozitivno iskustvo i stekao sam puno prijatelja među hrvatskim kolegama, ali i kolegama iz drugih policijskih organizacija. Sviđa mi se vaša zemlja, kao i drugim Poljacima pa nas zato i dolazi toliko puno u Hrvatsku – istaknuo je poljski policajac Kamil Goski.

Foto: PU istarska

Ispričao je kako je tijekom svog boravka u Puli doživio i nekoliko smiješnih situacija, poput one kada su poljski turisti mislili da je hrvatski policajac pa su se iznenadili kada je počeo pričati na poljskom te su ga čak upitali gdje je naučio tako dobro poljski jezik.

Uspješna sezona za sretan odlazak u mirovinu

Na rovinjskom području i ove su godine boravili talijanski policijski službenici, a jedan od njih bio je i Radovan De Marchi, koji u Rovinju nije boravio prvi put. Ali čini se da je u Rovinju ove godine bio posljednji put kao aktivni policajac.

Foto: PU istarska

Drago mi je da sam prije odlaska u mirovinu još jednom mogao biti dio ovog odličnog projekta. Suradnja s hrvatskim kolegama je bila na visokom nivou, a reakcije gostiju iz Italije su bile pozitivne. Neki od talijanskih državljana nisu bili iznenađeni što me vide u Rovinju jer su upoznati s time da tijekom ljeta mogu naići na svoje policajce u Hrvatskoj, no bilo je i onih koji su se ugodno iznenadili ugledavši talijansku policijsku odoru u Istri – rekao je Radovan i poručio da se osjećao ugodno u svojoj rodnoj zemlji.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.