3 min. čitanja

Što ustvari znači Ugovor UN-a o otvorenom moru i zašto je toliko potreban i važan?

Što ustvari znači Ugovor UN-a o otvorenom moru i zašto je toliko potreban i važan?
Foto: Pixabay

Nakon više desetljeća pregovora, zemlje Ujedinjenih naroda dogovorile su prvi sporazum o zaštiti svjetskih oceana koji seže izvan nacionalnih granica.

Ugovor UN-a o otvorenom moru tako će od sad u zaštićena područja podvesti 30% svjetskih oceana, ulagat će se više novaca u očuvanje mora i uspostavit će se nova pravila za radnje rudarenja u moru, piše BBC.

Skupine za zaštitu okoliša i mora kažu kako će to pomoći u smanjenju gubitaka biološke raznolikosti i osiguranju održivog razvoja. Evo što ustvari treba znati:

Što je to otvoreno more?

Dvije trećine svjetskih oceana trenutno se smatra međunarodnim vodama. To znači da sve zemlje imaju pravo tamo loviti ribu, otpremiti i istraživati. Ali do sad bilo je zaštićeno samo oko 1% tih voda - poznatih pod nazivom otvorenog mora.

Zbog toga morski život koji živi u području otvorenih mora izložen je velikom riziku od iskorištavanja i izumiranja, uključujući ovdje i klimatske promjene, prekomjerni izlov i pomorski promet.

Pregovori o zaštiti otvorenog mora privedeni kraju
Nakon dvotjednih pregovora potpisan je sporazum o zaštiti otvorenog mora koji bi trebao pridonijeti obnovi bioraznolikosti mora i osigurati održivi razvoj. Vrlo malo otvorenog mora nalazi se pod bilo kakvom zaštitiom, a zagađenje, zakiseljavanje i prekomjerni izlov ribe predstavljaju sve v…

Koje su morske vrste ugrožene?

U najnovijoj procjeni morskih vrsta, prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode (IUCN), utvrđeno je da je gotovo 10% vrsta u opasnosti od izumiranja.

Dr. Ngozi Oguguah, glavni voditelj istraživanja na Nigerijskom institutu za oceanografiju i istraživanje mora, rekao je da su dva najveća uzroka izumiranja prekomjerni izlov i zagađenje, pa tako ako se uspostave svojevrsna zaštićena morska 'svetišta', većina morskih resursa imat će ipak vremena za oporavak.

Nekoliko vrsta školjki, zatim morski psi i kitovi našli su se pod posebnim povećalom zbog svoje visoke vrijednosti kao plodovi mora ili pak kao lijekovi.

IUCN procjenjuje da su klimatske promjene uvelike utjecale na izumiranje ugroženih vrsta.

- Ocean zapravo apsorbira nešto više od četvrtine emitiranog ugljičnog dioksida. To čini ocean mnogo kiselijim, što znači da će biti manje produktivan i ugroziti određene vrste i ekosustave - objasnila je Minna Epps, voditeljica oceanskog tima IUCN-a

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Science, klimatske promjene povećale su i morske toplinske valove za 20 puta, a sve to može dovesti do ekstremnih vremenskih neprilika, ali i masovne smrtnosti već ionako ugroženih vrsta.

Epps je naglasila kako rješavanje pitanja klimatskih promjena u moru uključuje provedbu drugih globalnih sporazuma kao što je Pariški sporazum.

Ujedinjeni narodi konačno donijeli povijesni Sporazum o svjetskim morima!
Iznimno važan UN-ov Sporazum o svjetskim morima napokon je donesen nakon gotovo dva desetljeća pregovora. Tekst Sporazuma sada će se tehnički urediti i prevesti prije službenog usvajanja na idućoj sjednici. Ovaj sporazum velik je uspjeh i značajan korak u zaštiti svjetskih mora, ali i važ…

Sporazumom se također želi zaštititi podmorje od utjecaja dubokomorskog rudarenja, jednog od procesa prikupljanja minerala iz oceanskog dna.

Skupine za zaštitu okoliša ozbiljno su zabrinute zbog mogućih negativnih posljedica rudarenja, kao što su ometanje sedimenata, stvaranje onečišćenja bukom i oštećenje plodnog tla.

Bez obzira na to koji je oblik zaštite dogovoren, postojat će ograničenja u količini ribolova, rutama brodskih staza i istraživačkih aktivnosti poput dubokomorskog rudarenja.

Postojat će i ograničenja u iskorištavanju morskih genetskih resursa, kao što su biološki materijal iz biljaka i životinja u oceanu koji mogu imati koristi u obliku lijekova i hrane.

EU je u tako sporazumom najavila gotovo 820 milijuna eura za međunarodnu zaštitu oceana.

Sporazum prvo mora biti službeno usvojen na kasnijoj sjednici, a zatim stupa na snagu tek kada ga zemlje članice ratificiraju. Nakon toga zemlje moraju u praksi početi razmatrati kako će se te mjere provoditi i kako će se upravljati njima.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.